Saken oppdateres!

Tirsdag ble det klart at Stortinget den siste tiden har vært utsatt for et omfattende it-angrep. Stortingets analyser viser at det er lastet ned ulike mengder data i forbindelse med innbruddet på epostkontoene hos det de selv omtaler som «et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte».

Onsdag skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Twitter at de har iverksatt etterforskning av it-angrepet, for å søke å avdekke om en statlig aktør står bak.

PST sier til NRK at en av hypotesene deres er at en statlig aktør står bak IT-angrepet mot Stortinget.

– Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sa Stortingets direktør Marianne Andreassen i en pressemelding tirsdag.

Ap, Senterpartiet og Høyre-representanter rammet

Senterpartiet bekreftet tirsdag ettermiddag overfor at de er rammet av dataangrepet. Også representanter i Høyre er rammet, ifølge VG.

– Vi er rammet. Det er flere, men uklart om noe informasjon er kommet ut, skriver Senterpartiets kommunikasjonssjef Lars Vangen til NTB.

Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiet sier at noen ansatte og noen stortingsrepresentanter i Arbeiderpartiet er rammet av angrepet.

Ifølge avdelingsdirektør Monica Strøm Arnøy i Nasjonal sikkerhetsmyndighet ble de kontaktet av Stortinget for noen dager siden.

– På Stortingets anmodning støtter vi dem med analyser, oppfølging og gode tiltak. Det vi er spesielt opptatt av er gode passordrutiner, sa hun til DN tirsdag.

– Har rutinene vært for dårligere?

– Det er epostkontoer angriperne har fått tilgang til. Da er det nærliggende å fokusere på gode passordrutiner. Saken er politianmeldt og vil bli etterforsket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.