– At dette i det hele tatt blir en sak, ser jeg på som et sunnhetstegn. Det vitner om et system som virker og at folk er på vakt. Jeg tror dette tjener alle, inkludert PST. Enten avdekkes det at ting er i orden, eller så får vi mulighet til å korrigere rutiner og regler, sier Peter Christian Frølich, Høyres justispolitiske talsperson.

Onsdag fortalte DN at EOS-utvalget, som kontrollerer sikkerhetstjenesten, og Datatilsynet begge undersøker en episode som Norwegian varslet tilsynet om tidligere i år.

Alarmen gikk hos Norwegian da en sikkerhetsansvarlig gjenkjente en PST-ansatt som hadde logget seg på bookingsystemet med kodene til Tolletaten, ifølge en avviksmelding fra flyselskapet. Etter at DN først omtalte hendelsen gikk Tolletaten ut onsdag og meldte at den ikke har gitt noen slik tilgang.

«Tolletaten har som følge av Datatilsynets krav om redegjørelse igangsatt undersøkelser av de faktiske forhold. Vår interne gjennomgang har så langt konkludert med at Tolletaten ikke har gitt PST denne type tilgangskoder på Gardermoen», sier kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen i en pressemelding.

«Sterk kontroll»

– Våre sikkerhetstjenester skal kunne innhente informasjon om reisemønstre dersom det er nødvendig. De skal følge spillereglene, og vi har sterk kontroll av dette både gjennom Stortinget og domstolene, sier Frølich.

Solveig Horne synes det er bra at EOS-utvalget ser nærmere på saken. Her fra tiden som statsråd.
Solveig Horne synes det er bra at EOS-utvalget ser nærmere på saken. Her fra tiden som statsråd. (Foto: Per Thrana)

Frps justispolitiske talsperson, Solveig Horne, sier at «det er viktig at vi har operative og oppvakte sikkerhetstjenester».

– Samtidig er det helt avgjørende at vi som samfunn har tillit til de som er satt til å beskytte og kontrollere oss. Når slike avvik forekommer, er det bra at EOS-utvalget går inn i saken og undersøker hva som er de faktiske forhold. Det viser at systemet fungerer, ifølge Horne.

Både Frølich og Horne uttalte seg før Tolletaten gikk ut onsdag ettermiddag.

Kontrollkomiteens leder vil ikke uttale seg

Meldinger fra EOS-utvalget blir fulgt opp av kontrollkomiteen på Stortinget, men leder Dag Terje Andersen (Ap) ønsker ikke å uttale seg nå.

– Jeg viser til det EOS-utvalgets leder Svein Grønnern sier, og at de jo skal kontrollere at PSTs virksomhet skjer innenfor norsk lov. Derfor avventer jeg en eventuell informasjon fra dem til Kontrollkomiteen, skriver han i en epost til DN.

Leder Svein Grønnern venter at EOS-utvalget er ferdig med saken i løpet av noen måneder. Samtidig har Datatilsynet krevd svar fra Tolletaten i begynnelsen av oktober. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.