– Det høres ut som det er helt uproblematisk å utsette og utsette og utsette. Det er ikke uproblematisk. Det er svært dramatisk.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er opprørt over at det drøyer med sykehusutbygging i Oslo.

Den planlagte oppstarten av parallell bygging på Gaustad og Aker i 2019 henger i en tynn tråd etter at både Frps Sylvi Listhaug og Venstres Carl-Erik Grimstad varslet nye krav for å gå med på å bevilge penger til helseminister Bent Høies (H) sykehusplan.

– Jeg kan ikke sitte å se på dette, sier Oslos byrådsleder.

– Befolkningen øker, folk blir eldre, sykehuskapasiteten sakker akterut, det var 700 korridorpasienter på Ahus sist sommer.

Høie har bestemt at Oslo universitetssykehus skal bygges ut på Gaustad og Aker, mens Ullevål fraflyttes. Men de fire regjeringspartiene ble mandag enige om å stille nye krav og betingelser for å kunne finansiere prosjektet, som de mener er for dårlig utredet.

Johansen frykter et «utredningsmaraton».

– Nå må det være noen voksne hjemme her. Og det er rollen til helseminister Bent Høie. Han kan ikke la det skure og gå, sier byrådslederen.

Han mener Høie «må banke på plass regjeringspartiene».

– Dette er jo en gigantbeslutning som alle regjeringspartiene må stå bak. Da må beslutningen være tydelig og synlig. Man må vise frem det politiske lederskapet i en så enormt stor sak.

Selv har Johansen vært en tilhenger av Høies plan, men velger nå å støtte opp om Oslo Aps vedtak om Aker først.

– Med utbygging av Aker først, vil det skapes større trygghet om at Oslo-sykehusene vil ha kapasitet til å møte den enorme veksten i antall innbyggere. Aker og Oslos befolkning holdes i dag som gissel i dragkampen mellom Gaustad og Ullevål.

Du skjeller på regjeringspartiene – men Oslo Ap går jo inn for å utrede Ullevål?

– Vi har vært enige om at det skal legges frem ekstra utredning eller belysning eller hva det er for noe, sier Johansen og viser til at Helse Sør-Øst har bestemt at man skal «belyse» Ullevål-tomten i juni. Han håper den gir gode nok svar.

– Vi starter jo ikke fra Adam og Eva her, forklarer han.

«I samme fellen»

Helseminister Bent Høie er overrasket over at Raymond Johansen nå vil kjøre frem Aker først, og gå bort fra planen om parallell utbygging av Gaustad og Aker.

– Da ramler han i samme fellen som han selv advarer mot. Det er overraskende. Da tar han til ordet for et helt annet konsept.

Høie mener det som vil være dramatisk for Oslos befolkning er om man skulle gå tilbake å utrede et helt annet konsept enn det som ble besluttet i 2016.

– Da rykker en mange år tilbake og det vil føre til store kapasitetsutfordringer i Oslo, sier Høie.

Venstres Carl-Erik Grimstad mener alt ligger til rette for at Helse Sør-Øst sitt styre kan konkludere i juni.
Venstres Carl-Erik Grimstad mener alt ligger til rette for at Helse Sør-Øst sitt styre kan konkludere i juni. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Venstres Carl-Erik Grimstad mener ett års utsettelse må være greit.

– Vil ett års utsettelse være dramatisk for Oslo?

– Hvis styret i Helse Sør-Øst, etter de har fått mer kunnskap om Ullevål som alternativ tomt for et samlet regionsykehus, har behov for noe mer tid for å konkludere vil ikke det være dramatisk, for da er det ikke snakk om et annet konsept. Men det er jo ikke noe som tyder på det, og alt ligger til rette for at Helse Sør-Øst sitt styre kan konkludere i juni.

Høie sier han ikke oppfatter at fremdriften i arbeidet med gigantsykehusplanene er forsinket så langt, og avviser at de fire regjeringspartienes merknader i innstillingen fra helsekomiteen tirsdag skaper noen vanskeligheter.

– Jeg oppfatter merknadene fra regjeringspartiene som helt uproblematiske, sier han.

– Raymond Johansen er med på hva som helst, bare det øker sykehuskapasiteten raskt?

– Det er hyggelig det. Jeg forstår godt hans utålmodighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.