– Jeg er bekymret igjen nå. Vi ser at smitten har økt, selv om folk har vært flinke lenge. Det er ikke over og det er ikke funnet en vaksine, og jo mer folk senker skuldrene dess tøffere restriksjoner vil bli innført. Det som har skjedd den siste tiden er ikke bra.

Det sier byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Forrige helg ble det kjent at det hadde blitt arrangert flere private arrangementer, og så langt er 19 personer bekreftet smittet fra festene i bydelen Vestre Aker i Oslo. Det har kommet samtidig som det har vært flere oppblomstringer i Indre Østfold, Moss og som kjent på Hurtigruten.

Klokken 14.00 fredag legger regjeringen frem oppdaterte smittevernråd, og det har i forkant vært knyttet spenning til hva som vil bli sagt om blant annet munnbind og fortsatt hjemmekontor.

– Tøffere tiltak

Johansen har en klar beskjed til de som ikke overholder smittevernrådene.

– Nå virker det som om mange har senket skuldrene så mye at det omtrent går i ett med bakken. Det går an å utsette den festen, og møtes i mindre grupper og tenke gjennom risikoen man løper, sier Johansen.

Han understreker at den innsatsen Oslo-innbyggere legger ned nå vil være avgjørende for smittesituasjonen fremover.

– Det virker som om mange tror de skal gjenoppta aktiviteten etter sommeren som de gjorde i fjor, men slik blir det ikke. Dette er et tillitssystem, og det er opp til folk å skjerpe seg. Dersom smitten sprer seg mer og vi ikke greier å få kontroll vil det bli tøffere tiltak igjen, og det tror jeg ingen ønsker, sier byrådslederen.

«Kan ikke leie folk rundt»

På spørsmål om akkurat hva tøffere tiltak vil innebære, svarer Johansen at de må komme tilbake til det. Han sier at det i skrivende stund ikke er aktuelt å stramme inn på åpningstider for serveringssteder, men fastslår at det er en situasjon som overvåkes.

– Gjennom sommeren har vi sett at lange køer på utesteder har vært en utfordring. Det vurderer vi løpende og lytter til Næringsetaten som er ute og kontrollerer.

– Hvordan er dialogen med politiet?

– Vi er i dialog med dem, men det er umulig for politiet å være på plass på alle steder der det er fester. Man kan ikke gå og leie folk rundt, sier Johansen.

Han er samtidig klar på at det blir enda viktigere å følge de rådene som gis fremover. Fra neste uke av vil flere tusen studenter innta Oslo når det er duket for semesterstart på universitetene og høyskolene.

Johansen sier at det blir enda viktigere å understreke viktigheten av å følge smittevernråd når folk returnerer eller kommer til byen for første gang.

– Neste uke vil folk komme tilbake, og studenter som mange kommer fra andre steder i Norge der smittesituasjonen har vært en annen enn i hovedstaden. Vi er tydelige på det nære samarbeidet vi har med universitetene og høyskolene, om å være konkrete med informering av smitteverntiltak, sier byrådslederen.

Bekymret for fadderuken

Curt Rice, rektor ved Oslomet, forteller at de jobber intenst med å legge til rette for smittevern til studiestart. Han er bekymret for fadderuken.

Curt Rice, rektor ved Oslomet.
Curt Rice, rektor ved Oslomet. (Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

– Jeg er bekymret for at studentene tar for lett i, og at alkohol gjør det vanskeligere å etterleve smittevernreglene. Jeg er bekymret for at viruset sprer seg og at man må stenge ned igjen. Jeg er bekymret for at når de offisielle arrangementene er avlyst, blir de erstattet med private fester, det vil være uklokt av studentene, det må de ikke gjøre, sier Rice.

– Det er så koselig å ha fest, det skjønner jeg. Herregud, man er blitt student og kanskje flyttet til hovedstaten. Men sånn kan man ikke ha det i år, sier han.

Faddersjefene får en viktig rolle

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), sier at de har beredskapsplaner klare i tilfelle av en oppblomstring.

– Vi er svært opptatt av å planlegge små grupper og spredte arrangementer i fadderuken. Mye vil skje digitalt. Faddersjefene får en viktig rolle, og vi er også i dialog med bydelsoverlegen.

– Hvordan vil dere håndtere et eventuelt smitteutbrudd dersom det skulle skje? Om det skjer i på en fest med UiO-studenter og faddere vil jo det kunne knyttes til universitetet.

– Det er vi innforstått med, og vi oppfordrer alle til å følge smittevernreglene. Vi kommer til å ta aksjon dersom vi får en oppblomstring, og vi har beredskapsplaner klare.

– Når det gjelder sanksjoner så er det vanskelig, men vi kommer til å følge med. Fadderne skal hjelpe oss med å følge opp at alt skjer i henhold til retningslinjer. Det er ekstremt viktig å insistere på smittevernreglene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.