Smittetallene i Oslo har steget til rekordhøye nivåer, og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) offentliggjorde søndag ettermiddag nye innstramninger for å få ned smitten i hovedstaden.

Tiltakene kom etter at byrådet ifølge Avisa Oslo hadde sittet i lange møter i helgen.

Allerede fredag kveld varslet Johansen at det ville komme nye innstramninger i hovedstaden, der det allerede har vært skjenkestopp siden begynnelsen av november, og alle kjøpesentre er stengt.

– Likevel står jeg her og kommer til å be om mer fra dere, og jeg vet at det jeg ber om er mye, og det er inngripende, sier Johansen i pressekonferansen

Lørdag ble det registrert 245 nye koronasmittede i Oslo, som er det høyeste registrerte på ett døgn siden pandemien startet. Det er uklart hvordan økt testing påvirker tallene.

På forhånd av pressekonferansen kunne ikke byrådsleder Raymond Johansen bekrefte hvilke tiltak som var planlagt, men at de vil forsøke å skjerme barn og unge.

På pressekonferansen søndag i Oslo klokken 18.00 bekreftet Johansen at følgende tiltak skjerpes inn:

  • Alle serveringssteder må stenge, unntatt takeaway
  • Alle butikker må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol.
  • Alle gallerier må stenge.
  • Alle utendørsaktiviteter for voksne frarådes
  • Fritidsaktiviteter for personer over 20 år frarådes
  • Rødt nivå i videregående skole

Tiltakene gjelder fra mandag til og med 15. mars

Videregående skoler tilbake i rødt nivå

De videregående skolene i Oslo fikk holde åpent i kun én uke på gult nivå før vinterferien. Nå er det bestemt at skolene skal tilbake i rødt, som betyr at elevene får mer hjemmeundervisning, de deles opp i mindre grupper og at det vurderes alternative oppmøtetider for elevene.

– Vi er bekymra for smittesituasjonen i Oslo, men vi er også bekymra for hva så langvarig nedstenging betyr for den psykiske helsa til folk. Vi må finne en balanse mellom hva som kan være åpent, samtidig som vi holder kontroll på smitten, sier Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, i en pressemelding fra Oslo kommune søndag kveld.

Steen forteller at smitten vokser i alle aldersgrupper, og at antall sykehusinnleggelser har doblet seg de siste ti dagene. Han forteller at vi er i begynnelse av slutten på pandemien, og at det er viktig at vi holder ut til siste slutt.

– Det kommer varmere vær og flere vaksiner, og det kommer dager med is og utepils.

Ifølge Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap, er smitten femdoblet i aldersgruppen mellom 16 – 19 år. Ukentlig testing av lærere vil være et tiltak for å begrense smittespredningen. – Bekymret for økningen i smittetallene

Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, sa til NRK på fredag at økningen i smittetallene mest sannsynlig har en sammenheng med den store utbredelsen av den engelske virusvarianten. Hun forteller at det enda er for tidlig å si om den nye varianten kan bli slått ned med de vanlige tiltakene.

– Vi er bekymret for økningen i smittetallene, særlig for det vi nå ser i Oslo og Viken, meldte Stoltenberg til NRK på fredag.

Stoltenberg oppfordrer alle til å følge smittevernreglene, og forteller at tiltakene er viktigere enn noensinne.

Johansen kunne melde på dagens pressekonferanse at mellom 50 og 70 prosent av de positive testene er av den engelske muterte varianten.

Psykologiske faktorer

Steen sa til NRK på fredag at alle osloborgere som reiser hjem fra vinterferie burde teste seg for koronasmitte.

Ifølge Steen står det nye muterte viruset for over 20 prosent av smittetilfellene i Oslo. Til tross for at den nye varianten har utbredt seg mer i hovedstaden, mener han at vaksineringen har ført til at mennesker har fått en mer avslappet forhold til smittevernreglene.

– Det kan ha gitt en psykologisk effekt, og har gjort at noen har begynt å senke skuldrene, sa Steen til avisen på fredag.

Han forteller også at det er mange i Oslo som har testet seg i løpet av den siste perioden som en årsak til at smittetallet er så høyt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.