– Det er ingen tvil, dette er en veldig krevende situasjon. Gjenåpningen må skje gradvis og kontrollert, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse onsdag.

Johansen viser til at smittetrenden i Oslo nå er på vei opp, etter å ha gått ned i flere uker. Han trekker også frem at det nå er flere lokale smitteutbrudd. Antallet registrerte koronatilfeller i Oslo økte med 28 prosent i forrige uke, viser Folkehelseinstituttets rapport for uken.

– I denne situasjonen har byrådet bestemt at vi fortsetter gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo, sier Johansen.

Forlenger flere tiltak

På pressekonferansen opplyser Johansen at flere av tiltakene i Oslo vil forlenges:

  • Kjøpesentrene i Oslo holdes fortsatt stengt. Byrådet tar sikte på at kjøpesentrene kan gjenåpne i løpet av de neste ukene
  • Treningssentrene må også fortsatt holde stengt
  • Byrådet har også besluttet å forlenge skjenkestoppen i Oslo

– Gjenåpningene innebærer at vi beholder begrensningene som gjelder for kjøpesentrene. Det betyr at serveringssteder, matbutikker, apotek og andre virksomheter på kjøpesentre med unntak kan holde åpent, men andre typer butikker på kjøpesentre må holde stengt, sier Johansen.

Tiltakene vil vare i to uker, fra torsdag 18. februar til onsdag 3. mars.

Åpner for fritidsaktivitet for ungdom og utetrening for voksne

Samtidig opplyser byrådslederen at det åpnes for fritidsaktiviteter for ungdom opptil 19 år, sant utetrening for voksne.

Så lenge det kan holdes en meters avstand, kan voksne delta i organisert trening ute i grupper på maksimalt ti personer.

– Dette er en forsiktig start for treningssentre og idrettslag på veien mot full gjenåpning, sier Johansen.

Johansen bekrefter også at lesesalene og campuser åpnes torsdag. Han viser til at det vil skape økt mobilitet, men at det er nødvendig for studentene.

– Hundrevis på randen av konkurs

Skjenkestoppen i Oslo rammer serveringsbransjen hardt og brutalt, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding onsdag.

– Nå som det har vært lavere smitte i Oslo over tid og vaksineringen er i full gang, forventer vi at byrådet opphever skjenkeforbudet, eller i hvert fall tillater redusert skjenketid, så raskt som mulig, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Hun viser til at alkoholsalget utgjør en betydelig del av restaurantenes inntjening.

– Hundrevis av særlig små serveringssteder er på randen av konkurs. Alkoholsalget utgjør en betydelig del av restaurantenes inntjening, sier Devold.

Hovedorganisasjonen Virke reagerer også på videreføringen av tiltakene.

− Det er uforståelig at mange butikker på kjøpesenter fortsatt må holde stengt. Det er strengere tiltak enn hva helsemyndighetene anbefaler ut fra smittetrykket i Oslo. Vi har sett stor omsetningsøkning i nabokommuner som har holdt åpent, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Økt smitte i Oslo

Helsebyråd Robert Steen i Oslo opplyser på pressekonferansen at det er en økning i forekomsten av muterte virus i Oslo. Den siste uken er det registrert 279 tilfeller av den britiske mutanten og 14 tilfeller av den sørafrikanske mutanten i hovedstaden.

Byrådet i Oslo har gjennomgått smittesituasjonen med nasjonale helsemyndigheter og omkringliggende kommuner.

Smittetallene i Oslo har økt noe den siste uken, etter flere uker med nedgang. Det siste døgnet er det registrert 98 nye smittetilfeller i Oslo, som er 24 flere enn gjennomsnittet de siste syv dager.

Folkehelseinstituttet har anbefalt å opprettholde høyt tiltaksnivå i Oslo, og mener det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til effekten av muterte virusvarianter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.