Saken oppdateres.

Justisminister Tor Mikkel Wara skriver i et svar til Stortinget at det har vært flere sikkerhetsbrudd i regjeringen på utenlandstur til høyrisikoland. PST vurderer Russland, Kina og Iran som slike land.

«Departementene har informert om to tilfeller der politisk ledelse har medbragt ordinær tjenestetelefon til tidligere nevnte land uten at dette var basert på at departementet i forkant gjorde en sikkerhetsvurdering og spesielle tiltak ble iverksatt slik at telefonene ikke skulle kunne kompromitteres», skriver Wara i svaret til Stortinget.

Spørsmålene er stilt på bakgrunn av tidligere fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) tur til Iran tidligere i år. Han dro med kjæresten Bahareh Letnes, og tok med seg jobbtelefonen. Han hadde også med jobbtelefonen til Kina.

Flere tilfeller

Dette er tilfellene Wara sikter til:

  • «I mai 2016 gjennomførte statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet en privat reise til Hong Kong og Macao. Siden disse lokasjonene var visumfrie, vurderte han dem ikke til å være til et høyrisikoland og tok etter egen vurdering med sin ordinære tjenestetelefon på reisen. Telefonen hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert».
  • «Høsten 2017 deltok statsråd Ketil Solvik-Olsen sammen med statssekretær Tom Cato Nilsen i Samferdselsdepartementet på veiåpning som involverte korte arrangementer både på norsk og russisk side av grensen. Ved disse arrangementene hadde både statsråden og statssekretæren med seg sin ordinære tjenestetelefon. De få timene statsråden var i Russland, var mobiltelefonen bevisst satt i flymodus og i personlig varetekt under hele oppholdet. Telefonene hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert».
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ankommer ekstraordinært statsråd på Slottet mandag. Han tok med seg jobb-telefonen til Russland.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ankommer ekstraordinært statsråd på Slottet mandag. Han tok med seg jobb-telefonen til Russland. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Tar saken til kontrollkomiteen

Det var SVs Torgeir Fylkesnes som stilte spørsmål om saken. Han skal nå ta den opp i kontrollkomiteen.

– Jeg tenker at denne saken må løftes til kontrollkomiteen. Nå må kontrollkomiteen stille spørsmål. Her har det vært flere tilfeller der man har hatt med seg tjenestetelefon og brutt retningslinjene til PST. Og det er også tydelig her at departementene har helt egne rutiner og regler som de følger og som de selv har kommet frem til, sier han.

Torgeir Fylkesnes i SV vil ha mobilbruken opp i kontrollkomiteen.
Torgeir Fylkesnes i SV vil ha mobilbruken opp i kontrollkomiteen. (Foto: Aleksander Nordahl)

Spørsmålet var opprinnelig stilt til statsminister Erna Solberg, men hun har henvist til justisministeren.

– Spørsmål som Stortinget har stilt er nå besvart av Justis- og beredskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, sier statssekretær Rune Alstadsæter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har brukt 0,3 mm av Mjøsa for å berge avlingen
Grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang fra Vang gård på Toten har berget deler av avlingen i ekstremtørken ved å pumpe opp vann fra Mjøsa.
01:46
Publisert: