Regjeringen ber bedriftene hente arbeidere i Polen og Romania – venter med store lettelser for innreise
Statsminister Erna Solberg ber næringslivet snu seg rundt og se til Polen og Romania for arbeidskraft. De som trenger folk fra andre land må «pushe på» for å få dem til å stille seg i vaksinekøen.
Publisert:
Oppdatert:
Justis- og beredsskapsminister Monica Mæland holder foreløpig litt igjen på innreise til Norge. Her besøker hun tollstedet på Svinesund torsdag.
(Foto: Terje Pedersen / NTB)
Mer...
Over 11.000 utlendinger har fått avslag på søknaden om å få komme inn i Norge for å sommerjobbe. For deler av næringslivet er mangelen på arbeidskraft kritisk.
Fortvilede hotelleiere, bønder og andre aktører i reiselivsnæringen hadde derfor håpet på lettelser i restriksjonene for innreise for utenlandsk arbeidskraft, når regjeringen i dag legger frem trinn 3 av gjenåpningsplanen.
Det får de ikke. I hvert fall ikke den samme tilgangen på utlendinger som flere har bedt om. Regjeringen vil ikke love lettelser for utenlandske arbeidstagere før trinn 4.
– Grunnen til at mye er utsatt, er at det blir så mye lettelser gjennom utviklingen i smittebildet i Europa. Veldig mye av det vi kunne gjort av lettelser skjer naturlig for øyeblikket, sier statsminister Erna Solberg til DN.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland utdyper:
– Det kommer nå to store lettelser som vi ikke kjenner omfanget av: Det ene er at mange land blir grønne, da kan alle reise. Det andre er vaksinerte fra hele EØS, som gjør at de med koronasertifikat kan reise. Volumet kjenner vi ikke, men vi tror det blir høyt, sier hun.
Ber bedriftene handle raskt
Statsministeren ber fortvilede bedrifter se til Romania og Polen – to land hun mener er viktig for norsk næringsliv. Begge ser ut til å få fri tilgang til Norge i løpet av neste uke fordi smittetrykket i landene er så lavt.
Det betyr at både vanlige reisende og uvaksinerte arbeidstagere kan komme inn.
– Da kommer de faktisk inn uten karantene og uten å søke. Så nå handler det litt om å snu seg rundt å se etter arbeidskraft i disse landene, istedenfor bare å søke unntaksordningen. Og for å være ærlig: Det gjelder å snu seg rundt så lenge disse landene er grønne, for vi vet ikke hvordan smittebildet utvikler seg, sier Solberg.
Statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanse om gjenåpningen av Norge.
(Foto: Fredrik Hagen /NTB)
Mer...
Bedrifter som likevel er avhengig av arbeidskraft fra land med høyere smittetrykk, er fortsatt henvist til den søknadsbaserte ordningen i Sjøfartsdirektoratet. Mæland sier at regjeringen vil vurdere endringer i trinn 4, når de har sett hva bedriftene greier å få tak ifra grønne land som Polen og Romania.
– Hvis de opplever det som et stort problem fremover, og vi mener det er forsvarlig, så kommer vi til å åpne for gruppeunntak. Men det er sånn at vi må ikke gjøre noe som setter oss tilbake. Vi er nødt til å holde kontroll. Vi er nødt til å forhindre nye utbrudd, sier hun og understreker at regjeringen er bekymret for den nye Delta-varianten av koronaviruset.
Per Garen (59), eieren av Hotel Videseter med 35 rom i Stryn, sa til DN tidligere denne uken at regjeringen har rotet det fullstendig til for han og bransjen han driver i.
– Hva vil dere si til Per?
–Jeg har lyst til å si at det har vært helt nødvendig. Vi har gjort oss erfaringer der økt reisevolum har ført til økt smitte og flere nedstengninger. Belastningen har vært kjempestor på næringslivet, men også på barn og unge. Men nå er det viktig at vi får hjulene i gang, at man er kreative og finner løsninger som gjør at man får opp aktiviteten, forsvarer Mæland.
Ber bedrifter «pushe på»
Flere europeiske land har kommet lenger enn Norge i vaksineringen. Men nå mener statsministeren at det dabber litt av på kontinentet, til tross for at tilgangen på vaksiner er ganske stor.
– Det er en del steder hvor man rett og slett har litt lavt tempo i vaksineringen fordi det er motstand mot vaksiner, sier Solberg.
For norske bedrifter betyr at det ifølge statsministeren at de må «pushe på» for at utlendingene stiller seg i vaksinekøen i hjemlandet, slik at man kan komme inn i Norge.
– Mitt budskap til bedriftene er som følger: Ta kontakt med dem som leverer og be folk som skal jobbe om å stille seg i vaksinekøen og ta vaksine, da blir det mye enklere å komme inn i Norge, sier hun.
Opprettholder reiseråd
Frem til 5. juli opprettholder regjeringen rådet om at ingen bør foreta unødvendige reiser.
– Fra da vil reiserådene til EU- og EØS-landene endres. Når det gjelder resten av verden vil vi komme tilbake til det. Vi fortsetter anbefalingen om å ikke foreta unødvendige reiser nå, sier Mæland.
– Vi endrer også våre regler for karantene og testing, vi legger til grunn EUs og vårt eget koronasertifikat, og vi legger til grunn EUs terskelverdier fra 5. juli. Så vi gjør også endringer nå for å lette tilgangen for reisende og ikke minst ansatte. Og det er kombinasjonen av disse tingene som er viktig, sier Mæland.
Regjeringen legger også opp til at færre skal på karantenehotell.
– Vaksinerte skal ikke på hotell. Det skal heller ikke de fra grønne land. Reisende fra land med mindre smitte og som ikke er vaksinert, kan være hjemme eller på egnet sted, sier Mæland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.