-Frp-nestleder Per Sandberg er helt klart en statsråd som vil bidra til å styrke regjeringen, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

På onsdagens pressekonferanse måtte Solberg svare på flere spørsmål rundt utvelgelsen av FrPs nestleder Per Sandberg (55) som fiskeriminister.Stortingsrepresentanten har vært valgt inn på Stortinget siden 1997. Han har i mange år vært en av Fremskrittspartiets mest toneangivende og betrodde politikere. Han ble valgt til nestleder i 2006, samtidig med at Siv Jensen overtok ledervervet etter Carl I. Hagen. Da Frp gikk inn i regjering med Høyre i Regjeringen i 2013 takket Sandberg nei til å bli statsråd.

– Jeg ser fram til å samarbeide med Per. Jeg kjenner Per Sandberg som arbeidsom, arbeidsvillig, og selvfølgelig en som ønsker å få gjennomslag for politikken sin, men som absolutt er i stand til å finne gode kompromisser. Jeg mener Per bidrar til å styrke regjeringen, sa Erna Solberg

Hun var rask til å understreke at hun har samarbeidet bra med den omstridte Frp-politikeren tidligere.

-Mange av dere kjenner Per fra før. Han har lang erfaring som politiker og jeg har samarbeidet godt med ham tidligere. Det er godt mulig at regjeringen vil føre en politikk som provoserer ham, men jeg kjenner Per som en person som vil gå inn i de nye oppgavene han har fått som statsråd. Han trer inn i en ny rolle og  har tidligere vist evne til å inngå kompromisser, sier Erna Solberg.

-Viktig med fornyelse

Statsminsiteren var i storform da hun presenterte sitt nye mannskap til pressen i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45

-Vi har sittet i to år uten å gjøre endringer. Vi har hatt et framifrå mannskap, men tiden var inne for endringer, fordi vi vet at fornyelse er viktig, og fordi vi vet at det er viktig å slippe unge krefter til, sier Erna Solberg.

Hun la ikke skjul på at det nye teamet hadde flere krevende saker å gå løs på.

- Vi har store oppgaver foran oss, sier Solberg.

Statsministeren smilte bredt og spøkte med fotografene da hun en tidligere på formiddagen presenterte sitt nye regjeringsteam på Slottsplassen. Totalt utvides regjeringen fra dagens 18 til 19 statsråder. Mens Høyre får ansvar for arbeids- og sosialdepartementet får Fremskrittspartiet en ekstra statsråd.

En "energibombe"

I tillegg til  Per Sandberg som fiskeriminister, er det flere nye ansikter som inntar regjeringskontorene:

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) (38) blir ny kulturminister Hellelland har siden 2001 møtt på Stortinget, og har frem til i dag vært leder for Stortingets transportkomité. Hun er født og oppvokst på Klæbu i Sør-Trøndelag og er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. På pressekonferansen beskrev Solberg Heleland som en energibombe.

-Helleland kjenner feltet godt. Vi som kjenner Linda godt vet at vi har fått en energibombe inn i regjeringen. Hun er engasjert, energisk og har lang erfaring fra det politiske arbeidet. Hun kommer til å sette merker i den norske kulturen i fremtiden, sier Solberg.

 Anniken Hauglie (43) blir ny arbeids- og sosialminister for Høyre. Hun har lang erfaring fra Oslo-politikken, og var fra 2010 til 2013 sosialbyråd og fra 2013 til 2015 skolebyråd i det borgerlige Røsland-byrådet i Oslo. Hauglie er gift med nåværende statssekretær Lars Jacob Hiim i Næringsdepartementet, og har vært politisk rådgiver under Bondevik 2-regjeringen.

 Frp-statssekretær Jon Georg Dale (31) i Finansdepartementet blir ny Landbruks- og matminister. Han blir regjeringens yngste statsråd og trekkes frem som et stort politisk talent. Dale har siden oktober 2014 vært statssekretær for finansminister Siv Jensen (Frp). Før det var han statssekretær for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Han er regjeringens yngste statsråd, og for oss andre heter han Goggen. Dale følger opp tradisjonen regjeringen har med å komme fra et småbruk på Sunnmøre. Han er erfaren sauebonde og har jobbet som kjøttskjærer, sierstatsminister Erna Solberg

-Sterk duo i Justisdepartementet

Avtroppende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir ny EU-minister i Utenriksdepartementet

– Aspaker har erfaring fra nesten alt på Stortinget. Det er bra ballast å ha med seg når hun skal følge opp saker som har med EU å gjøre. Hun kjenner alle deler av det norske samfunnet. En bredere portefølje for å koordinere er det vel få som har, sier Solberg.

Avtroppende EU-minister ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen (H), blir ny klimaminister

Avtroppende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) blir ny minister med ansvar for asyl-, flyktning- og integreringspolitikken

-Med Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og inkluderingsministerfår vi en sterk duo i Justisdepartementet, slår statsminister ErnaSolberg (H) fast.

Listhaug forlater Landbruksdepartementet og gårtil en nyopprettet statsrådspost i Justisdepartementet med ansvaretfor innvandring og inkludering.

– Med de store oppgavene som nå erpå innvandringsfeltet ble det for stort press for en statsråd somogså har ansvaret for beredskap og de store omleggingene ipolitiet, fortsetter Solberg

Listhaug overtar innvandringsoppgavene fra justisministerAnders Anundsen (Frp) og integreringsarbeidet fra statsråd SolveigHorne

Takket for innsatsen

Solberg benyttet anledningen til å takke statsrådene som nå slutter i regjeringen. Hun begynte med å si noen ord om avtroppende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp)

– Jeg vil takke Eriksson for arbeidet han har gjort. Han har hattansvaret for et tungt og viktig departement, fastslo Solberg ogviste til mange endringer som vil bli stående i lang tid, somendringer i arbeidsmiljøloven og løsning på en konflikt mednordsjødykkerne. – Jeg har hatt mye glede av Robert som kollega.Når Høyre nå overtar departementet var det ikke mulig for Robert åfortsette, sier Solberg.

Også avtroppende kulturminister Thorhild Widvey (H) ble takket av Solberg

-Thorhild har fått til veldig mye på sine to år som kulturminister.Hun har vist engasjement og kapasitet og har hatt en evne til å ståpå. Hunhadde lyst til å trekke seg tilbake og la nye krefter slippe til,sa Solberg og nevnte blant annet nullmoms for mediene som noe avdet Widvey har fått til på sine to år som statsråd.

Om avtroppende klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier Solberg:

-Tine Sundtoft har selv bedt om avløsing etter Paris, fordi det har vært så dominerende og krevende. Hun har vært med på å utvikle en god klimaavtale. Hun har bidratt på vegne av Norge, og resultatene høstet vi på lørdag med enigheten i Paris. Jeg vil takke henne, hun kommer til å stå som en som tok Norge og verden videre i klimaarbeidet.

-Toppet laget

Valgforsker Anders Todal jenssen ved NTNU mener Solberg har toppet laget før stortingsvalget etter rokaden.

Det ser ut som om Erna Solberg har toppet laget frem mot Stortingsgvalget i 2017. De såkalt svakeste statsrådene er byttet ut med nye sterke politikere, sier Todal Jenssen.

Politikerne som blir sittende i sine statsrådsposisjoner:

*Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) *Næringsminister Monica Mæland (H) Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) *Utenriksminister Børge Brende (H)

*Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

*Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) *Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)

*Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

*Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) *Finansminister Siv Jensen (Frp)

*Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Les også: Jern-Erna utpeker Jern-Sylvi (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.