Mandag trakk Per Sandberg (Frp) seg som fiskeriminister. Han erstattes av Fremskrittspartiets tidligere parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik. Bakgrunnen er Sandbergs uanmeldte ferietur til Iran og sikkerhetsbruddene på turen.

Fiskeri-Norge er splittet når det gjelder Sandbergs avgang.

– Sandberg dro inn i Iran på samme måte om han kom inn i fiskerinæringen på, med lite innsikt og lite respekt for kompleksiteten i næringen. Han bruker like lite fingerspissfølelse i utenriks som i fiskeri, sier administrerende direktør Steinar Eliassen i Norfra i Tromsø.

– Sandberg virker jovial i møte med folk, men hans fiskeripolitikk og forsøk på å privatisere fiskeressursene går på tvers av havressursloven og Stortingets vedtak om at fisken tilhører folket, legger Eliassen til.

Han er skeptisk til at en person fra oppdrettsnæringen kan bli ny fiskeriminister. Nesvik er utdannet i markedsføring for fiskeri og jobber som kommunikasjonssjef for brønnbåtrederiet Sølvtrans, som transporterer laks for oppdrettsnæringen.

Synes det er trist

Administrerende direktør Ted Robin Endresen i Myre fiskemottak i Vesterålen er mer diplomatisk.

– Det er trist at en slik personsak ødelegger for den beste og mest synlige fiskeriministeren Norge har hatt på svært lang tid. Han har reist landet rundt, skapt debatt og turt å ta tak i omstridte saker andre ministre har latt ligge, sier han.

Lakseoppdretter Alf-Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett sier han har vært positivt overrasket over Sandbergs innsats som fiskeriminister.

– Han har gjort en overraskende god jobb. Jeg var skeptisk da han ble fiskeriminister, men han har overrasket positivt. Han har i hvert fall fått gjort noe, de andre før han fikk gjort lite. Så kan man jo diskutere om det han gjorde var bra eller dårlig, sier Knutsen, som er blant de største oppdretterne i Nordland.

«Noe egenrådig»

– Han har vært noe egenrådig som fiskeriminister og gjort en del uventede ting, som i fjor sommer da han helt uventet økte muligheten for å slå sammen flere fiskekvoter på større fiskebåter, sier leder Steinar Jonassen i Fiskarlaget i Nordland.

Det er lang tradisjon for at fiskeriministeren har bakgrunn fra Nord-Norge eller Nord-Trøndelag, der den tradisjonelle fiskerinæringen står sterkt. Harald Tom Nesvik blir den første fiskeriministeren på snart 30 år som kommer sør for Trøndelag, sist gang det skjedde var da Svein Munkejord fra Karmøy var fiskeriminister i Syse-regjeringen i 1990.

– Vi skulle jo gjerne sett at fiskeriministeren kom fra Nord-Norge, men vi regner med at Nesvik klarer å være fiskeriminister for hele fiskerinæringen, selv om han kommer sørfra og jobber med oppdrett, sier Jonassen.

Under mandagens pressekonferanse mente Nesvik det ikke var noen grunn til bekymring.

– For det første visste jeg ikke at jeg kom fra oppdrettsnæringen. Jeg har jobbet med kommunikasjon. Jeg kommer ikke fra oppdrettsnæringen. Jeg har jobbet 20 år i politikken. Jeg tror ikke han skal frykte det, sa han.

Nesvik er utdannet i markedsføring for fiskeri og jobber som kommunikasjonssjef for brønnbåtrederiet Sølvtrans, som transporterer laks for oppdrettsnæringen.

Administrende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.
Administrende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen. (Foto: Mikaela Berg)

Renate Larsen, administrerende direktør i Norsk sjømatråd, sier Sandberg har fremstått som en engasjert statsråd og bidratt til synlighet for næringen.

– Han har vært en god ambassadør for norsk sjømat og vært en minister med stor interesse og innsikt i fagfeltet han hadde ansvar for, sier hun.

Etter å ha kommet hjem fra Iran-ferien gjorde Per Sandberg det klart overfor DN at han fortsatt har stor tro på eksport av norsk sjømat til landet - til tross for at Sjømatrådet og store eksportører skrinla Iran-satsingen tidligere i år.

– For et par år siden var Iran et marked vi så på som et interessant nytt marked for norsk sjømat, men realitetene har endret seg. Nå er det et marked «på vent». Det kan ikke utelukkes at vi gjenopptar satsingen i Iran i fremtiden, men akkurat nå er det for usikkert, sier Larsen.

Om Sandbergs etterfølger sier hun:

– Harald Tom Nesvik kjenner sjømatnæringen godt, og er en mann vi har store forventninger til og som vi gleder oss til å jobbe sammen med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volkswagen Polo GTI og Suzuki Swift Sport i DNs bil-duell
Disse to spreke småtassene byr på kjøreglede i bøtter og spann.
02:16
Publisert: