Tirsdag forrige uke lanserte Aker-konsernet et nytt teknologisenter, som i pressemeldingen ble beskrevet som et «initiativ i samarbeid med den norske regjeringen og det internasjonale høynivåpanelet». Men nå viser det seg at regjeringen ikke formelt er med på noe samarbeid.

– Regjeringen har ingen formell tilknytning til senteret, sier statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet.

Solberg-regjeringen har ønsket opprettelsen av senteret velkommen «ut ifra at økt digitalisering og hav er to prioriterte områder for regjeringen».

– Dersom senteret gjennom sitt arbeid utvikler forslag til ny politikk for digitalisering på havområdet, vil dette behandles på lik linje med andre innspill regjeringen mottar på området, sier Thue.

Etter å ha fått en henvendelse om prosjektet, skrev næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aker at han hilser initiativet velkommen, men at det foreligger noe samarbeid, er det vanskelig å lese ut av brevet.

«God dialog»

Akers informasjonsdirektør Atle Kigen sier følgende når DN påpeker at «samarbeid» virker litt overdrevent:

– Aker og World Economic Forum (WEF) har i arbeidet med å etablere et globalt teknologisenter for havet hatt en god dialog og et godt samarbeid med regjeringen. Sammen er vi opptatt av å utvikle løsninger for en bærekraftig og lønnsom havøkonomi. Slik næringsministeren påpeker i brevet, er vi enige om å samarbeide fra prosjekt til prosjekt. Den formelle samarbeidsavtalen er mellom Aker-konsernet og WEF, uten at regjeringen og Det internasjonale høypanelet for en bærekraftig havøkonomi har noen formell rolle. Vi ser frem til et offentlig-privat samarbeid for å løse utfordringer og finne løsninger.

«Den fjerde industrielle revolusjonen»

I brevet skriver statsråd Torbjørn Røe Isaksen at han ser frem til å bli informert om senterets «samarbeid med, blant andre, norske institusjoner og industrier». Han skriver ingenting om samarbeid mellom Aker og regjeringen eller senteret og regjeringen.

Det nye teknologisenteret skal bli en del av World Economic Forums globale nettverk for den fjerde industrielle revolusjonen, «Center for the Fourth Industrial Revolution» (C4IR), kom det frem i den opprinnelige meldingen fra Aker.

Senteret er etablert som en uavhengig stiftelse som Aker og Aker-eide selskaper skal finansiere. Det åpnes også for andre bidragsytere fra både offentlig og privat sektor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.