DN retter: I første utgave av denne saken skrev DN at regjeringen ville varsle om full gjenåpning av Norge på en pressekonferanse fredag. Helsedepartementet avviser at det blir varsling av full gjenåpning fredag.

Ifølge DNs opplysninger er beslutningen om at samfunnet vil gjenåpnes for fullt allerede tatt i praksis. Torsdag var saken oppe i regjeringskonferanse.

Der skulle det, ifølge kilder DN snakket med før regjeringskonferansen, besluttes det som for alle praktiske formål vil være en full gjenåpning.

Men DN er ikke kjent med fra hvilket tidspunkt det vil gjelde – og hvilke forbehold som tas.

DN erfarer at regjeringens beslutning vil være i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

Torsdag ettermiddag inviterte regjeringen til pressekonferanse om koronasituasjonen fredag kl. 13.00. Der deltar helse- og omsorgsminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold.

DN skrev i første versjon av saken at regjeringen i dag vil beslutte et nøyaktig tidspunkt for gjenåpning av Norge, og at regjeringen ville varsle om full gjenåpning på en pressekonferanse fredag. Helsedepartementet avviser at regjeringen vil varsle om full gjenåpning på en pressekonferanse fredag. Helseminister Bent Høie sier følgende til VG:

– Det vil ikke gå lang tid fra det annonseres at vi kan gå over til en normal hverdag med økt beredskap, til reglene faktisk trer i kraft. Å annonsere en dato lang tid i forveien vil være i strid med at vi skal ha en gjenåpning etter data, og ikke dato, sier Høie til VG.

Før pressekonferansen fredag, er alle landets kommuner innkalt til et møte med helsemyndighetene, skriver VG. Temaet for dette møte er dialog om innholdet i «normal hverdag med økt beredskap». Det er begrepet regjeringen bruker for gjenåpningen av Norge.

DN får altså opplyst fra flere sentrale kilder at full gjenåpning har ligget i kortene lenge, og at det i praksis er besluttet.

Nakstad: Mye vil endre seg

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til DN at det vil komme endringer de neste ukene. Men forteller samtidig at situasjonen kan endre seg igjen.

– Det er nok mye som kommer til å endre seg de neste ukene og månedene, ikke minst vil stadig flere mennesker bli fullvaksinert – også en god del ungdommer. Samtidig går vi en høst og vinter i møte der vi fortsatt kan få mye spredning av koronavirus og influensasykdom samtidig, sier han.

Nakstad sier det fortsatt vil være viktig med god beredskap for å håndtere eventuelle utbrudd som kan bli belastende for helsetjenesten.

– Er full gjenåpning i tråd med helsefaglige vurderinger?

– Regjeringen vil gjøre vurderinger av dette basert på innspill fra Helsedirektoratet, FHI og andre aktører, sier Nakstad.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 torsdag ettermiddag følgende:

– Vi er nær tidspunktet for full gjenåpning. Vi ser at smittetallene så vidt begynner å gå den riktige veien, og vi ser at smittespredningen i de deler av aldersgruppene som har vært høy tidligere er under kontroll, sier han.

Dette er den nye situasjonen

Fasen som kalles en normal hverdag med økt beredskap kan oppsummeres med to punkter:

Befolkningen vil i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen. Du må fortsatt huske på hånd- og hostehygiene, ha lavere terskel for å være hjemme ved sykdom, og teste deg når rådene tilsier det.

Samtidig vil lokale og nasjonale myndigheter følge nøye med på utviklingen, slik at det raskt kan settes inn tiltak hvis situasjonen endrer seg. Regjeringen, helsemyndighetene, sykehusene og kommunene vil ha økt overvåking og beredskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.