Tirsdagens spesialvalg i et valgdistrikt i delstaten Pennsylvania i USA ble en thriller av de sjeldne.

Like før klokken ett lokal tid (klokken seks onsdag morgen norsk tid) lå demokratenes Conor Lamb (33) an til å vinne, men fintellingen av stemmer fortsatte utover natten.

– Det tok lengre tid enn vi trodde, men vi klarte det, sa Lamb på valgvaken i Pittsburgh.

Ifølge CNN var det imidlertid på det tidspunktet fortsatt en teoretisk sjanse for at republikanernes kandidat Rick Saccone (60) kunne vinne.

Onsdag formiddag norsk tid erklærte så det amerikanske fjernsynsnettverket NBC at Lamb så ut til å gå av med seieren.

Valgområdet i delstaten Pennsylvania har lenge vært en trygg hjemmebane for republikanerne, men avstanden til demokratene har krympet kraftig de siste ukene. Lokalvalget ble ansett som en viktig test på om demokratene kunne vinne tilbake velgere over hele USA.

Sjokkvalget ble avgjort på målstreken. Den unge advokaten Lamb klarte å hente inn et stort forsprang til republikanske Saccone.

– For fire måneder siden, da vi startet denne kampanjen, ble det påbegynt en grasrotbevegelse, sa Lamb på valgvaken, og fortsatte:

– Folk er så lei av kranglingen på tv. Dette skjer når vanlige folk går sammen for å løse hverdagens problemer.

Comeback for demokratene

John Peterson, professor i internasjonal politikk ved University of Edinburgh, mener resultatet er av stor betydning. Spesielt fordi det er nok et valgnederlag for Trump, etter resultatet i Alabama i fjor, der Roy Moore tapte til tross for presidentenes støtte.

– Dette resultatet betyr mye symbolsk når det kommer etter resultatet i Alabama i fjor. Trump vant Penn-distriktet med 20 prosentpoeng i 2016, og hans familie og administrasjon kunne nesten ikke ha involvert seg mer i Saccones kampanje, sier han.

Peterson tror resultatet viser at demokratene er på vei tilbake etter Hillary Clintons nederlag mot Trump.

– Lamb er typisk for en ny type kandidat for demokratene: tidligere militær, for våpenrettigheter og for ståltariffer, sier han.

Peterson påpeker at republikanerne har brukt store summer på å støtte Saccone i et distrikt hvor demokratene tidligere ikke har stilt med kandidater. Også presidentenes rolle i nederlaget vil bli bemerket, ifølge professoren.

– Mange republikanere vil ha lagt merke til Trumps kampanjetale lørdag kveld, sier han, og legger til at presidenten knapt nevnte Saccone.

«En blå bølge»

Da de første, positive resultatene kom inn, brøt det ut ville jubelscener blant demokratene.

John Henninger var på valgvaken, og bruker et bilde på partiets farge:

– Dette viser at det går en blå bølge over landet, sier Henninger til DN.

John Henninger (foran) har ledet en frivillig valggruppe utenfor Pittsburgh. Under valgvaken ble det jubel da de første resultatene viste stor ledelse til demokratiske Conor Lamb. Flaggende i bakgrunnen: Judy og Mark Kramer.
John Henninger (foran) har ledet en frivillig valggruppe utenfor Pittsburgh. Under valgvaken ble det jubel da de første resultatene viste stor ledelse til demokratiske Conor Lamb. Flaggende i bakgrunnen: Judy og Mark Kramer. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Han er leder for en lokal gruppe med 130 personer av demokrater og uavhengige som har banket på dører utenfor Pittsburgh for å sikre Lamb seieren.

– Dette resultatet viser at folk er engstelige, og de stiller opp for å få tilbake en grad av normalitet i landet, sier Henninger.

Abortmotstander ba om abort

Spesialvalget i Pennsylvania til ett ledig sete i Representantenes hus i Washington, D.C. har i utgangspunktet liten reell politisk betydning, fordi republikanerne har et klart flertall i Representantenes hus.

Valget kom i stand fordi den sittende representanten, republikaneren Tim Murphy (65), trakk seg i det siste året av perioden. Bakgrunnen var at abortmotstanderen hadde bedt sin elskerinne (33) om å ta abort.

Valgvinner Conor Lamb skal dermed bare sitte til høsten. Da er det mellomvalg, og alle politikerne i Representantenes hus blir valgt på nytt. Valget viser likevel at republikanerne taper mange stemmer i forkant av høstens viktige mellomvalg – også i deres kjerneområder.

Når Lamb stiller til nytt, ordinært valg i Pennsylvania, vil også valgdistriktet bli noe endret – på en måte som er ansett å favorisere demokratene.

Var Trump før Trump

Valgdistriktet ligger i «rustbeltet» i USA. Området i utkanten av Pittsburgh var viktig for å sikre valgseieren for president Donald Trump for halvannet år siden. Her vant Trump med 20 prosentpoeng over Clinton, og området omtales i de nasjonale mediene som «Trump country».

At valget er spesielt viktig også for Trump, ble tydelig da han Air Force One på lørdag landet utenfor Pittsburgh, der presidenten holdt valgmøte med Rick Saccone.

Trump har henvendt seg særlig til velgere innen stål- og kullindustrien. Saccone har også forsøkt å fri til presidentens tilhengere.

– Jeg var Trump før Trump ble Trump, sa Saccone nylig på et valgkampmøte.(Vilkår)

Her er grunnen til at elbilene lar vente på seg
Volkswagen venter til 2020 med neste elbil, men viser i mellomtiden en uten ratt og pedaler.
02:06
Publisert: