– SV har gjort budsjettet bedre på fordeling og miljø. Vi får kuttet klimautslipp, vernet naturen, Norge blir mer rettferdig og vi får styrket utviklingsbudsjettet, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV i en pressemelding tirsdag.

Regjeringen har vært avhengig av støtte fra SV for å få flertall for sitt reviderte nasjonalbudsjett. Siden 23. mai har leder Eigil Knutsen (Ap) i finanskomiteen sammen med Senterpartiets Geir Pollestad forhandlet med SVs Kari Elisabeth Kaski.

Tirsdag kunne partene meddele at de har kommet til enighet, men enigheten har ikke kommet gratis for de to regjeringspartiene. SV kan på den annen side legge frem 11 viktige politiske gjennomslag for sine velgere.

Borrestopp og moms-kutt

Blant SVs gjennomslag finner vi endring av det foreslåtte moms-kuttet på elbil. Nå blir det innført moms kun på kjøpsbeløp over 500.000 kroner, fremfor hele beløpet. På denne måten skal konkurransefordelen til elbilene opprettholdes.

SV har tidligere krevd at regjeringens forslag til revidert budsjett må bli bedre på klima og fordeling. Nå kan de slå i bordet med borestopp i Iskanten, etter at det ble bestemt at tre oljeblokker i Iskanten ikke kommer til å lyses ut i neste TFO-runde.

– På klima får vi konkrete tiltak som får ned utslippene, og SV sørger for økt støtte til kollektivtrafikken og begynner arbeidet med å kutte dyre motorveiprosjekter. Og vi setter stopper for mer oljeboring i Iskanten, sier Kaski i pressemeldingen.

I budsjettavtalen heter det også at regjeringen frem til 2023 skal gå gjennom samferdselsprosjekter og fremme forslag for å nedskalere store motorveiprosjekter.

Øker bistandsbudsjettet og lar Ocean Space bestå

Regjeringen og SV er videre enige om å øke utviklingsbudsjettet med 2,5 milliarder, med prioritering for FN-kjernestøtte, menneskerettigheter og sivilsamfunn.

– Vi kunne ikke la de store kuttene til utvikling bli stående. Og vi er fornøyde med å ha få økt bistandsbudsjettet med 2,5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Det er viktig for den internasjonale solidariteten i en krisetid, sier Kaski.

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem 12. mai møtte regjeringen kraftig kritikk fra norske bistandsorganisasjoner som mener de ikke ble hørt. Her foreslo regjeringen å bruke fire milliarder kroner fra bistandsbudsjettet på flyktninger i Norge.

I likhet med både FN og Amnesty, har SV reagert kraftig på at regjeringen vil bruke fire bistandsmilliarder på flyktninger fra Ukraina som kommer til Norge.

Som varslet skal Osean Space Center bestå, med støtte fra SV.

Rødt: Stusselig

Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru sier at fra regjeringen la frem revidert i mai til i dag, har prisene økt mer enn man fryktet, renten er på vei opp, og folk er bekymret for egen økonomi.

– Det er et politisk ansvar å dempe risikoen for at renten øker mer og raskere enn nødvendig. Dette sier også regjeringen de er bekymret for, men politikken deres bærer ikke preg av det, sier Bru.

Høyres Tina Bru (H) er bekymret for folks økonomi fremover og mener regjeringen ikke leverer godt nok. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Høyres Tina Bru (H) er bekymret for folks økonomi fremover og mener regjeringen ikke leverer godt nok. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB (Foto: Stian Lysberg Solum)

– Like viktig som nivået på pengebruken er hva vi bruker pengene på. Fremfor å prioritere flere fylker og økt forbruk, vil Høyre styrke satsingen på skole, forskning og å få folk ut i jobb, sier Bru.

Rødt er heller ikke særlig imponert over hva regjeringen og SV har fått til. Nestleder og finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen kaller det hele stusslig.

– Regjeringens retning var allerede uklar. Dette forliket gir heller ikke den forandringen og det håpet som trengs for folk flest, sier hun.

Hun mener de rødgrønne ikke leverer noen tiltak for å hjelpe folk med å få endene til å møtes.

– Mange familier får ikke den hjelpen de trenger før ferien. Dette var siste mulighet til å hjelpe familier som gruer seg til en altfor lang skoleferie uten aktiviteter. Det har vært rekordmange søkere til ulike ferietilbud for familier med dårlig råd, og mange er blitt avvist, likevel kommer det ikke en eneste krone til å utvide tilbudet så flere kan få en ferie å glede seg til. Det er bare trist, sier Martinussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.