På åpningsforestillingen «Nordting» på festspillene i Nord-Norge denne uken viste kunstner Amund Sveen bilder og skattelister av de rikeste personene i Nord-Norge og Harstad. Deretter ba han de 1200 tilskuerne stemme for eller mot å dra på busstur og se hvor de rikeste i Harstad bor.

– Det var et klart flertall for å gjøre det. Så det skal vi gjøre torsdag kveld, sier Sveen.

På en storskjerm på busstorget i Harstad viste Sveen skattelister der Strand-familien i Harstad og flere eiendomsinvestorer ble pekt ut. Sveen viste blant annet navn på fire kjente personer i familien Strand, som troner øverst på skattelistene i Harstad med over 800 millioner kroner i formue etter at familien solgte byggevarefirmaet sitt til Montèr.

Kjetil Strand, daglig leder i Byggmakker
Kjetil Strand, daglig leder i Byggmakker (Foto: Odd Leif Andreassen Harstad Tidende)

– Har kun en kommentar. Usmakelig og stigmatiserende, skriver investor Kjetil Strand i en tekstmelding til DN.

«Blir hengt ut»

På forestillingen ble tre av Harstads eiendomsinvestorer viet særlig oppmerksomhet. Sveen sto på torget og fortalte hvilke eiendommer investorene Sverre Utvåg, Karl Erik Aagaard-Nilsen og Stian Arntzen eier sentralt i Harstad.

Karl Erik Aagaard-Nilsen er eiendomsinvestor i Harstad
Karl Erik Aagaard-Nilsen er eiendomsinvestor i Harstad (Foto: Privat)

– Jeg blir hengt ut som en riking og et maktmenneske. Dette er pissprat og tøv. Det stemmer ikke. Det er janteloven i Norge, sier Aagaard-Nilsen til DN.

– Jeg har ingen kommentar til dette, sier investor Sverre Utvåg, som ble vist frem som en av Harstads fem rikeste med nær 200 millioner kroner i formue.

Sveen forsvarer forestillingen.

– Vi er opptatt av sammenhengen mellom økonomisk og politisk makt. I Harstad har noen karet til seg mer penger enn andre. De har stor uformell makt, sier Sveen.

– I hvilken grad henger dere folk ut for å tjene penger?

– Vi henger ikke ut disse menneskene. De har ikke oppført seg dårlig. De er bare lokale eksempler på et system der noen kan samle stor rikdom, sier Sveen.

Busstur til de rikes boliger

Torsdag kveld kan privatboligene til Utvåg, Strand og flere av Harstads formuende bli del av forestillingen. Da skal Sveen arrangere en guidet busstur til noen av privathusene der de rikeste i Harstad bor.

– Da leier vi buss og tar oss en liten safari. Solveien har et lokalt Holmenkollen-stempel, så dit må vi dra. I tillegg må vi selvfølgelig se på kjøpesentre og næringseiendommer i byen og hvem som eier disse, sier Sveen.

– Krenker dere privatlivets fred når dere busser folk rundt til privathusene til de rike?

– Det er en relevant problemstilling. Vi skal trå riktig. Når man samler stor privat rikdom, så følger det med offentlig oppmerksomhet. Man kan ikke få det ene uten det andre, sier Sveen.

I Solveien bor blant andre investor Stian Andre Arntzen, omtalt i forestillingen som en av Harstads rikeste. Arntzen eier eiendomsselskapet Arctic Eiendom med sentrale eiendommer i Harstad og en formue på 94 millioner kroner i 2017. Arntzen har ikke svart på DNs henvendelser.

«Det er ikke noen god idé»

Aagaard-Nilsen liker ikke å få riking-safari utenfor privatboligen.

– Jeg skjønner ikke hva de tenker på. Det er utrolig hva man kan lage kunst av. Det er ikke noen god idé, sier han.

– Vi leser hver høst i skattelistene hvem som har penger. Det blir abstrakt. Når man veksler rikdom inn i eiendom blir det en fysisk manifestasjon vi kan vise frem, sier Sveen.

Forestillingen viste også frem bilder av de fem rikeste i Nord-Norge, blant dem laksegründer Inge Berg, Adolfsen-brødrene og konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten.

– Det finnes nesten ikke folk med kapital i Nord-Norge. Det er merkverdig at de fremstiller det negativt. For øvrig har jeg ingen kommentar, sier Forbergskog, som er oppført med én milliard kroner i formue.

Barndomshjemmet til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og privatboligen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ble også vist frem i en video i forestillingen. Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» ble kraftig kritisert for å vise bilder av privatboligen til Wara i Oslo.

– Jeg skjønner folk kan sette det i sammenheng med «Ways of seeing». Jeg viste frem mitt eget hus også. Når vi viser frem på et torg lister over de rikeste gjør det at folk i lokalmiljøet snakker om det, sier Sveen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.