Rishi Sunak har vunnet lederkampen i Det konservative partiet, bekreftet partiet mandag ettermiddag. Sunak står dermed alene igjen som statsministerkandidat.

Sunaks motkandidat, Penny Mordaunt, trakk seg som kandidat kort tid før resultatet av nominasjonsrunden ble kunngjort av lederen for 1922-komiteen i partiet, Graham Brady.

– Jeg kan bekrefte at vi har én kandidat. Rishi Sunak er derfor valgt til leder av Det konservative partiet, sa Brady i kunngjøringen klokken 15 norsk tid. Han opplyste videre at Storbritannias neste statsminister ville holde en tale i Parlamentet klokken 15.30.

Denne talen ble ikke holdt foran åpne kamera, men ifølge BBCs politiske reportere skal han ha mottatt høylytt applaus fra toryene og hamring av knyttnever i parlamentssalen. Det ventes at Sunak formelt får oppdraget som statsminister i tirsdag, da Kong Charles skal ankomme London.

«Dype økonomiske utfordringer»

Storbritannias påtroppende statsminister lover å jobbe for stabilitet og samhold som virkemidler mot landets økonomiske krise, sier han i en kort uttalelse mandag ettermiddag.

I sin første uttalelse som ny toryleder kommenterte Sunak det å bli valgt som partileder for Det konservative partiet. Det er det største privilegiet i hans liv, sa han.

– Storbritannia er et flott land, men det er ingen tvil om at vi står overfor dype økonomiske utfordringer. Jeg lover at jeg vil tjene med integritet og ydmykhet, og jeg vil jobbe hardt for å levere for det britiske folk, sa den påtroppende statsministeren i en kort uttalelse.

Han takket også sin forgjenger Liz Truss for hennes innsats under det han kalte eksepsjonelt vanskelige omstendigheter. Truss meldte sin avgang etter 44 dager i jobben.

Hektisk innspurt

Det konservative partiet ble kastet ut i et nytt ledervalg da Truss ga seg som statsminister i forrige uke.

Fristen for å erklære støtte til en av de to kandidatene gikk ut mandag klokken 15 norsk tid. Søndag trakk tidligere statsminister Boris Johnson seg fra kampen, noe som gjorde at valget sto mellom Mordaunt og Sunak.

– Til tross for den korte tidsperioden til lederkampen er det tydelig at våre kolleger føler at vi trenger trygghet i dag. De har tatt denne avgjørelsen til det beste for landet, sa Mordaunt i en uttalelse kort tid før resultatet av nominasjonsrunden til partiledervervet var ventet å kunngjøres.

Hun lovet full støtte til Sunak:

Penny Mordaunt trakk seg mandag ettermiddag.
Penny Mordaunt trakk seg mandag ettermiddag. (Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB)

– Partiets medlemmer bør vite at dette valget er blitt gjennomført rettferdig og grundig etter den avtalte prosessen. Som resultat har vi nå valgt vår neste statsminister. Rishi har min fulle støtte, skrev hun videre.

– Vi skylder landet, hverandre og Rishi å forene oss og jobbe sammen til det beste for nasjonen. Det er mye arbeid som må gjøres, skrev Mordaunt.

Mandag ettermiddag kom det også en gratulasjon fra Liz Truss:

– Gratulerer til Rishi Sunak med å bli utnevnt til leder av Det konservative partiet og som vår neste statsminister, skriver Truss på Twitter.

– Du har min fulle støtte, skriver Truss.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.