Han reagerer på at justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) dagen etter terrorangrepet i Manchester sa til NRK at vi aldri hatt bedre beredskap i Norge enn vi har i dag, skriver Klassekampen.

– Påstanden fra statsråden er feil. Alle du snakker med i Beredskaps-Norge vil kunne fortelle en helt annen historie enn statsråden, mener Mood.

Mood trekker frem Riksrevisjonens rapport om objektsikring og de varslede kuttene i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som to eksempler på at regjeringens beredskapsarbeid har sviktet.

Riksrevisjonen har kommet med kraftig kritikk av både Forsvars- og Justisdepartementets beredskapsarbeid, og saken behandles fremdeles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I DSB fører regjeringens nedskjæringer til at prioritert beredskapsarbeid etter 22. juli må kuttes.

– Ikke fulgt opp

I 2015 la den såkalte ekspertgruppen for forsvaret av Norge frem en rapport om hvordan Forsvaret burde styrkes. Gruppen konkluderte blant annet med at regjeringsapparatet var dårlig forberedt på å håndtere en krise.

Mood viser til at utvalget anbefalte å opprette en egen enhet for krisehåndtering ved Statsministerens kontor.

– Utvalget slår tydelig fast at helheten i beredskapsarbeidet må løftes til Statsministerens kontor og at det derfra må styres helhetlig på tvers av sektorer for å få kraft i arbeidet og for å rette opp svakhetene, sier Mood.

– Dette er ikke fulgt opp, og det kan være et uttrykk for to ting: Enten lider beredskapsarbeidet av en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra toppen, eller så er dette en alvorlig systemsvakhet som vi må ta tak i, mener han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: