Finansbyråden føler seg mer som en nøktern lottomillionær fra Verdal enn en som spretter champagnen av de gode nyhetene som kom for noen uker siden: Endrede regler for utbyttebeskatningen i 2015 gjorde at det ble utbetalt dobbelt så mye i utbytte som året før.

Siden en så stor andel av aksjeeiere bor i Oslo, får det ekstra store utslag på skatteinngangen her. Men de 1,4 milliardene i økte frie inntekter går primært til å betale gjeld. For den ligger an til å dobles i løpet av de neste fire årene, til 97 prosent av driftsbudsjettet. 

En milliard viktig

Med en milliard ekstra innbetaling fra finansbyråden nå er den andelen stipulert å synke til 96 prosent i 2020 med årets ekstrainnbetaling. 

– Vår totale gjeld er på 45 milliarder kroner. Derfor er en milliard viktig i seg selv. Det øker kommunens handlingsrom med cirka 75 millioner kroner årlig fremover, sier Steen. 

Han avviser at gjeldsbyrden er alarmerende. 

– En faktor er størrelsen på gjelden. Den vil ikke være alarmerende i 2020. Det andre er vår evne til å betjene gjelden. Der står vi bedre rustet med våre økte inntekter av eiendomsskatten, sier Steen. 

Gammel moro

Av de 1,4 skattemilliardene ekstra, vil byrådet også bruke 400 millioner på mer til premieavviksfondet, underskudd i to bydeler, vedlikehold av idrettsanlegg og rydde opp i situasjonen rundt Klemetsrud avfallsanlegg. 

Byrådet fremmet 10. november forslag til en sak om nedbetaling av 568 millioner kroner i gjeld. Det kommer i tillegg til et forslag fremmet sammen med budsjettforslaget 28. september hvor byrådet foreslår å nedbetale 400 millioner kroner i gjeld.

– Det nåværende byrådet vil, slik også det gamle gjorde, øke kommunens gjeld som følge av nødvendig investeringer i en økende befolkning med særlig mange unge. Det må bygges infrastruktur som blant annet skoler som finansieres gjennom låneopptak. Byrådet vil også bygge og vedlikeholde flere idrettsanlegg enn hva det forrige byrådet planla, sier Steen.

Kan takke de blå

Nestleder i Høyres bystyregruppe og finanskomiteen, Øystein Sundelin, mener Robert Steen bør takke regjeringen og det borgerlige stortingsflertallet for inntektsøkningen.

– Årsaken til skatteøkningen er den fylkeskommunale fordelingsnøkkelen som nå vris slik at Oslo får beholde mer av sine skatteinntekter. Det er altså en stor fordel for Oslo at ikke Senterpartiet lenger sitter i regjering, sier Sundelin. 

Han er enig i at pengene skal gå til å betale ned gjeld. Men legger til: 

– Dette byrådet har et mye større handlingsrom enn da vi satt med makten på grunn av denne skatteinngangen. Det viser også at det er helt unødvendig å innføre eiendomsskatten, sier Sundelin. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dag kan du oppleve supermånen
Avstanden mellom jorden og månen varierer. Nå er den på sitt nærmeste og samtidig er det fullmåne. Det skjer ikke ofte, sist var i 1948. Går du glipp av fenomenet må du vente en god stund, neste sjanse blir om 18 år.
00:37
Publisert: