Kampen om KrFs veivalg splitter også rådgiverkorpset i partiet og har allerede fått konsekvenser. Det skjer samtidig med at KrF går inn i en krevende fase der nestleder Kjell Ingolf Ropstad trenger alle menn og kvinner på dekk for å lykkes i forhandlingene med regjeringspartiene. De starter lørdag ettermiddag.

DN har fått bekreftet fra flere kilder at sekretariatsleder Dag Ivar Belck-Olsen på interne møter har opplyst at han ikke kunne ta på seg den viktige funksjonen som sekretær for KrFs forhandlingsdelegasjon. Og at årsaken var hans sterke støtte til Knut Arild Hareides politiske råd om å ta partiet til venstre.

Partilederne fra de tre regjeringspartiene møtte KrF-forhandlerne til innledende samtaler mandag ettermiddag. KrFs sekretær Jorunn Hallaråker nederst ved bordet til høyre.
Partilederne fra de tre regjeringspartiene møtte KrF-forhandlerne til innledende samtaler mandag ettermiddag. KrFs sekretær Jorunn Hallaråker nederst ved bordet til høyre. (Foto: Statsministerens kontor/NTB scanpix)

Regjeringspartiene stiller sterkt

Høyre og Frp stiller med tungvektere i samme funksjon, stabssjef Lars Øy (H) på Statsministerens kontor og generalsekretær Fredrik Färber (Frp). KrF på sin side kan altså hverken bruke sekretariatsleder Belck-Olsen eller generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, som også er ansett som venstrevridd, i det arbeidet som nå starter.

I 2001 var Kjell Magne Bondeviks stabssjef fra hans første regjering den KrF brukte, Kari Husøy, og i 2013 var det mangeårig statssekretær på Statsministerens kontor Odd Jostein Sæter. Nå har KrF stortingsgruppe og sentralstyre valgt politisk rådgiver Jorunn Hallaråker, med seks års erfaring som ansatt på Stortinget.

– Jorunn har jobbet tett med meg over lang tid, er svært dyktig og vi er sikker på at hun vil bidra sterkt til et godt resultat, sier Ropstad til DN.

– Kan du bekrefte at det var Belck-Olsens støtte til Hareide som er årsaken til at han ikke fikk oppgaven?

– Jorunn var mitt valg, med tilslutning fra sentralstyret og stortingsgruppen, og Belck-Olsen har gitt sin fulle støtte til det.

DN har vært i kontakt med Belck-Olsen.

– Ikke noe regelverk som tilsier at sekretariatsleder må være en del av sonderings/forhandlingsdelegasjon. Med bakteppet og utfallet i dette tilfellet, er det naturlig og uproblematisk at jeg ikke er en del av delegasjonen. Men jeg kommer til å bistå delegasjonen på annet vis, skriver han i en melding.

Større problem

DN får bekreftet at Belck-Olsens beslutning er et uttrykk for en større utfordring for KrF.

Partiet har langt færre ressurser enn Høyre, Frp og Venstre å spille på når en så tung prosess som regjeringsforhandlinger starter. Ikke bare har de et stort politisk apparat i departementene, det er også en forskjell på Stortinget der for eksempel Høyre har 30 ansatte, KrF 16. Og de 16 er ikke nødvendigvis på samme lag nå. En fjerdedel av dem var åpne i sin støtte til Knut Arild Hareide, mens de fleste resterende var blå eller lyseblå.

Etter det DN kjenner til har det ikke bare vært en splittelse mellom blå og rød blant partiets politikere, men også blant rådgiverne i prosessen frem mot partiets veivalg 2. november. Nå er utfordringen å samle rådgiverkorpset i de kommende krevende forhandlingene for partiet.

Spørsmålet som stilles fra blå side, de som støttet Ropstads høyrevei, er om de røde rådgiverne kan forventes å jobbe for at regjeringsforhandlingene skal lykkes, særlig når Hareide har åpnet for å fortsette som leder hvis blå side mislykkes. Spørsmålet fra rød side er om de ønsker å bidra i et regjeringsprosjekt de jobbet aktivt mot. Flere vurderer ifølge DNs kilder å slutte i det øyeblikket KrF tar steget inn i Erna Solbergs regjering og Hareide gir seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Møt de nye norske filmstjernene
Ine Marie Wilman, Renate Reinsve og Axel Bøyum, Thea Sofie Loch Næss, Jonas Strand Gravli og Mohammed Aden Ali.
02:39 Min
Publisert: