Målet med samtalene ved Johannesburg slott nord for Stockholm er å få slutt på den fire år lange krigen som har kostet minst 10.000 mennesker livet. I tillegg er 14 millioner på randen av en sultkatastrofe, og FN kaller situasjonen i landet den verste humanitære katastrofen i verden.

Samtalene, som ifølge FN starter torsdag, er de første mellom partene siden 2016. Den gangen endte over 100 dager med samtaler uten noen løsning, og analytikere og diplomater forventer ikke noe gjennombrudd denne gangen heller.

FN-kilder sier organisasjonen satser på å bygge tillit mellom partene, som har vært i krig siden Houthi-opprørerne tok kontroll over deler av Jemen i 2014. Kilder som står opprørerne nær sier de trolig vil kreve at den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana åpnes igjen.

Regjeringen vil på sin side kreve å få detaljerte kart over landminene opprørerne har lagt ut, sier en kilde i regjeringsdelegasjonen.

Kilder på begge sider sier de vil kreve våpenhvile – der motparten må gå foran – og at det åpnes humanitære korridorer. Tirsdag denne uken ble partene enige om fangeutveksling, som skal skje under oppsyn av Røde Kors etter at samtalene i Sverige er avsluttet.

Før samtalene tillot Saudi-Arabia, som leder en koalisjon alliert med Jemens regjering, at 50 sårede opprørere ble evakuert til nabolandet Oman. Dette var en forutsetning for at samtalene i det hele tatt skulle bli noe av. At dette kravet ikke ble oppfylt tidligere i høst, var en av grunnene til at forrige runde med planlagte samtaler kollapset.

Det er ikke satt noen sluttdato for samtalene som altså etter planen skal begynne torsdag. Det er ikke ventet at partene vil sitte ved samme bord.

– Jeg ville hatt svært lave forventninger, sier en diplomat tilknyttet FNs sikkerhetsråd til nyhetsbyrået AFP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.