Med statsminister Erna Solberg til stede, ble tidligere forsvarstopp Robert Mood (58) fredag utnevnt til ny president i Røde Kors under organisasjonens landsmøte i Haugesund.

Han får det øverste ansvaret for en av landets største organisasjoner, med 133.000 medlemmer og over 50.000 frivillige.

Mood ble i 2005 generalinspektør for Hæren og har ledet en rekke internasjonale militæroppdrag og fredsbevarende operasjoner.

Mood har blant annet vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten (United Nations Truce Supervision Organization, UNTSO), og øverstkommanderende i United Nations Supervision Mission in Syria (UNSMIS).

I 2016 gikk han av med pensjon som generalløytnant og sjef for Den norske militærmisjonen i Brussel (Nato). I fjor fikk han Fritt Ords ærespris «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet».

1 Hva har du vært opptatt av den siste uken?

– Jeg har vært opptatt av de nære ting. Vi har hatt hele storfamilien samlet fra mandag til onsdag, for å feire en 50-årsdag. Det har vært utrolig hyggelig å ha store og små til stede.

2 Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Jeg vil sende en hilsen til Thorvald Stoltenberg og alle de andre dyktige menneskene som har vært presidenter i Røde Kors før meg.

3 Hva foretrekker du å servere gode venner en lørdagskveld?

– Bacalao og en god rødvin.

4 Hvis du kunne velge helt fritt: Hvem er dine drømmegjester rundt middagsbordet?

– Det må bli innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth, Thorvald Stoltenberg, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og to representanter fra Røde Kors Ungdom.

5 Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Jeg skal begynne dagen på NRK nyhetsmorgen. Her vil jeg blant annet snakke om viktigheten av frivillighet, noe jeg er glødende opptatt av. Det er verdt å bruke litt tid på å snakke om hvor mye mye positivt man kan utrette ved å engasjere seg i lokalsamfunnet.(Vilkår)

Wiedswang: Fredsprisen markerer nobelkomiteens uavhengighet
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: