Gjennom valgkampen sopte partiet Rødt inn rundt 1000 av sine nå 4000 medlemmer, en vekst på over 30 prosent. Bare i selve valgdagsuken fikk Rødt hele 464 nye medlemmer, 11 flere enn Miljøpartiet De Grønne.

– Gjelder det å få flest medlemmer, tror Rødt konkurranse fungerer, sier Bjørnar Moxnes, Rødts leder, fornøyd.

Valgkampen, og ikke minst valget, motiverte mange velgere til å tegne partimedlemskap hos de to småpartiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Valgdagsuken – fra mandag 11. september til fredag 15. september – ga solid medlemsvekst for de to småpartiene.

Trump-effekt

Rødt opplevde et tilsig på over 30 prosent gjennom fem uker, mer presist 979 innmeldinger, ifølge partisekretær Mari Eifring.

Selve valgdagen ramlet nye medlemmer inn, og da fredagen kom kunne Rødt telle 464 nye medlemmer på én uke. Til sammenligning fikk MDG 453 nye medlemmer den samme uken.

– Dette har nesten vært litt overveldende. Valget har vært en veldig opptur for vår del, sier partisekretær Eifring.

Rødt har nesten doblet medlemstallet siden stortingsvalget i 2013. Kommunevalget i 2015 ga partiet et oppsving – det samme gjorde valget av Donald J. Trump i USA i 2016, en Trump-effekt for Rødt.

– Så har det fortsatt utover 2017, med et veldig oppsving i august, sier Rødts partisekretær.

I tidsånden

– Dette er veldig kult, sier partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, om det store medlemstilsiget.

– Rødt har tidsånden på sin side. Mange, særlig unge, ser at dagens samfunn skaper klimakriser og enorm ulikhet mellom mennesker. De ser at vi trenger grunnleggende endringer, ikke bare å flikke på samfunnet, slik Høyre og Ap konkurrerer om, sier Moxnes.

Han liker godt at Rødt fikk flere nye medlemmer enn Miljøpartiet De Grønne.

– Oi, det er jo litt gøy, det skal jeg ikke legge skjul på. Vi har løftet diskusjonen om det finnes en grønn kapitalisme. Vi tror ingenting på det. Men dette er en spennende diskusjon vi gjerne tar med MDG fremover.

– En hilsen til Une Bastholm?

– Ja, jeg gratulerer med imponerende medlemsvekst. Jeg kan si at når det gjelder å få flest mulig medlemmer, er Rødt veldig for konkurranse. Den trigger oss til å skaffe flere medlemmer, sier Moxnes.

Rødt er normalt kjent for å fremme fellesskap og samarbeid, fremfor privatisering og kapitalistisk konkurranse.

Avviser konkurranse

Miljøpartiet De Grønne har samlet sett langt flere medlemmer enn Rødt – om lag 7000. Partiet har fått 650 nye medlemmer siden juli.

Nyvalgt stortingsrepresentant Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).
Nyvalgt stortingsrepresentant Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne (MDG). (Foto: Berit Roald)

– Vår fremgang kom på tampen, og først og fremst etter valgresultatet, sier MDGs nasjonale talsperson og stortingsrepresentant Une Bastholm, som ikke er så opptatt av å konkurrere om innmeldinger med Moxnes.

– Det er fint at folk melder seg inn, både i MDG og i Rødt, sier hun.

Bastholm er heller ikke så interessert i konfrontasjon med Rødt om «grønn kapitalisme». Hun sier at MDG ikke trenger ideologiene fra 1800-tallet som referanseramme, slik Rødt gjør.

– Det er åpenbart at det økonomiske systemet må forbedres for å bli bærekraftig og for å fungere rettferdig, sier hun.

Labert for andre små

De etablerte småpartiene Venstre og KrF faller helt igjennom når det gjelder medlemstilsig, sammenlignet med de to ferske småpartiene. Rødt gjorde det i valguken tre ganger bedre enn Venstre, som fikk 150 nye medlemmer fra valgdagen. Venstre fikk dessuten 20 utmeldinger samme uke, mens Rødt fikk to og MDG åtte.

Enda lavere var medlemstilsiget for KrF – 61 nye i valgdagsuken. Sp, som hadde real vind i valgseilene, fikk 59 nye medlemmer.

SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz vil ikke fortelle DN hvordan medlemsveksten har vært for partiet under valget, men hun sier den har vært kraftig.

Selv ikke Norges største parti, Arbeiderpartiet, dunket Rødt i antall nye medlemmer. Fra Ap opplyses at de fikk 456 nye medlemmer valgdagsuken – åtte færre enn Rødt, tre flere enn MDG.(Vilkår)

Se Trumps tale til FN
Trump var svært kritisk til FN under valgkampen, men hadde en mer forsonende tone under sitt første møte med organisasjonen.
01:19
Publisert: