Rødt-leder Bjørnar Moxnes kommer slentrende til brygga i Skjærhalden sør for Fredrikstad fra svigerfamiliens hytte i sandaler, mørkeblå skjorte og pilotbriller.

Han hadde sagt at intervjuet kunne skje over pilling av reker, hans «favorittsommerferiesyssel», men kommer bærende på kun et pappkrus, tømt for kaffe. Rett fra et intervju med Klassekampen, setter han nå kursen mot sjømatrestauranten på brygga.

– Dere blåskjorter i pressen betaler vel lunsj, spør han før han bestiller en porsjon fiskesuppe.

– Får Klassekampen samme spørsmål?

– Der får jeg vel knapt pulverkaffe, gliser han tilbake.

Moxnes mumler «utjevning» og «fordeling av godene» som begrunnelser på lunsjbestillingen.

Det er forskjell på folk, og det vil han helst ikke ha noe av. Derfor skal Rødt gjeninnføre arveavgiften, men denne gangen skal de som arver mye betale mer, og de som arver lite betale mindre.

Men først skal han få has på én spesifikk gruppe bedriftseiere.

– Ambisjonen vår er å få stanset velferdsprofitørene på nasjonalt nivå innenfor flere sektorer før det er for sent. Ikke bare barnehage, men også eldreomsorg, barnevern, asylmottak, ja egentlig hele velferdssektoren, sier han.

– Profitør er deskriptivt

I løpet av intervjuet sier Moxnes «velferdsprofitør» 14 ganger. 

Et søk i mediearkivet Retriever viser at begrepet på kort tid har fått fotfeste. Det ble brukt kun tre ganger i mediene i 2014, 175 ganger i 2015, 231 i 2016, og hittil i år er det omtalt 362 ganger. 

Hva legger Rødt-lederen i et så ladet begrep?

– Det er jo ikke ladet. Det er deskriptivt for det et aksjeselskap gjør. Jeg tror alle skjønner at dette er businessfolk som vil skape business av velferden. La oss kalle en spade for en spade, de er velferdsprofitører fordi de driver velferd for profitt, sier han. 

Rødt går til valg på å stanse disse «profitørene».

– Det blir en hard kamp, for Arbeiderpartiet er vinglete og mangler ryggrad i denne saken. Men vi har fått det til i Oslo, og jeg tenker vi skal få det til på landsbasis.

Nyttig i byråd

Tobarnsfaren er i sommermodus og har ikke planer om å starte valgkamp før 31. august. 

Han tar det med ro etter å ha fått selvtillit av tiden i Oslo byråd. Der styrer Arbeiderpartiet sammen med Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti, og har en samarbeidsavtale med Rødt.

Omgitt av ferierende barnefamilier og pensjonister ytterst i den norske skjærgården, forteller Moxnes at erfaringen fra forhandlingene med byrådsleder Raymond Johansen har vært nyttig – spesielt etter at Rødt fikk til den politiske kursendringen med forbudet mot at kommersielle aktører skal få etablere barnehager i hovedstaden.

– Vi har erfart to ting fra Oslo: For å få gjennomslag må du kunne stille hardt mot hardt i spørsmålet det er snakk om. Vi må vise Arbeiderpartiet at de mister støtten vår hvis de ikke kommer oss i møte på noen avgjørende punkter, sier Moxnes.

– Det andre er at vi må samarbeide tett med fagbevegelsen. Vi må ha saker der vi vet det er stor støtte blant fagorganiserte, sånn som det er i kampen mot velferdsprofitørene eller kampen mot økte klasseskiller, fortsetter han, og legger til at han tror at mange av Støres velgere egentlig er enige med Rødt.

– Vi kan stille hardt mot hardt i slike saker. Da kan Rødt få til mer enn hva størrelsen skulle tilsi.

Moxnes i feriemodus blant solslikkende turister på Skjærhalden. 
Moxnes i feriemodus blant solslikkende turister på Skjærhalden.  (Foto: Javad Parsa)

– Hvor langt til venstre er det mulig å dra Arbeiderpartiet?

– Strukturelle forhold som EØS-avtalen og økende opphopning av rikdom og makt hos de rikeste gjør det vanskelig, men ikke umulig. Det vi har fått til i Oslo viser at det er mulig å flytte dem på noen viktige punkter, svarer Moxnes.

– Men du måtte true nokså hardt for å få gjennomslag i byrådet?

– Ja, ja, ja. Enten så måtte Raymond Johansen stanse velferdsprofitørene i barnehagesektoren, eller han måtte vinke farvel til å få til en samarbeidsavtale med Rødt.

– Tror du Støre er villig til å gjøre seg avhengig av Rødt med dette hengende over seg?

– Jeg tror han helst vil slippe. Men han kan ikke diktere valgutfallet.

Byrådsleder Raymond Johansen merker seg at valgkampen er i gang.

– Det var enighet blant alle byrådspartiene om å legge om barnehagepolitikken før forhandlingene med Rødt, sier Johansen, og understreker at han setter ned foten ved behov.

– Men det er valgkamp, og han har lov til å være tøff i trynet, sier Johansen.

Kan bli brakvalg

Moxnes’ selvtillit har økt i takt med resultatene fra meningsmålingene, som viser at partiet ligger an til å gjøre sitt sterkeste valg noensinne.

Basert på Poll of polls oversikt over de siste fylkesmålingene, er det kun Rødt og Senterpartiet som har fremgang på mer enn ett prosentpoeng siden valget i 2013.

Fylkesmålingene ligger på 2,4 prosent for Rødt. I DNs junimåling lå partiet an til 3,3 prosent, en oppgang på 2,2 prosentpoeng fra sist stortingsvalg. 

I Aftenpostens Oslo-måling i juni var oppslutningen hele 6,2 prosent. 

Moxnes sier det ikke er umulig at partiet bikker sperregrensen.

– Husk at mange som egentlig er Rødt-velgere, stemmer på andre partier ved stortingsvalg av taktiske grunner. De tenker det er bortkastet å stemme på Rødt, fordi vi ikke kommer over sperregrensen. Når de ser at det er innenfor rekkevidde, tror jeg fort det kan skje ting, sier han.

Rødt-lederen forklarer økt støtte i Oslo med at partiet har vist «styrke og ryggrad i viktige saker».

– Hva tenker du om å være alene på Stortinget for partiet?

– Jeg skal ikke på tinget for å få nye bestevenner, de har jeg fra før. Og jeg har et svært parti.

– Et svært parti?

– Sammenlignet med vennekretsen da. Hehe. Jeg har et parti i ryggen, fullt av gode kolleger og partimedlemmer landet rundt, så jeg tror ikke det blir så ensomt. Men det er en stor fordel om vi blir mange flere på Stortinget.

Presisering: Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier han starter valgkampen 31. juli og ikke 31.august.(Vilkår)

Helsekø
Helsekø. Etter en lang natt i kø på parkeringsplassen utenfor McMinn Ungdomskole stimler pasientene seg foran inngangsdørene i påvente av at de skal åpne klokken 06.
02:04
Publisert: