EU-landene besluttet onsdag å innføre sanksjoner mot seks russere som følge av forgiftningen av opposisjonspolitikeren.

Torsdag morgen opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK at Norge slutter seg til sanksjonene.

Den norske tilslutningen til sanksjonene kommer bare to dager etter at Norge offentlig anklaget Russland for å stå dataangrepet mot Stortinget i sommer. Utspillet fra utenriksminister Søreide vakte oppsikt. Det var første gang Norge gikk ut med en såkalt attribusjon, som på det diplomatiske fagspråket betyr å plassere skyld.

Russland betegnet det som en alvorlig provokasjon som forverret forholdet mellom landene.

Trer fort i kraft

Avgjørelsen i EU onsdag ble tatt under et møte med EU-ambassadører i Brussel etter at EUs utenriksministre mandag var blitt enige om å innføre nye sanksjoner mot Russland, skriver nyhetsbyrået DPA.

Sanksjonsforslaget mot de seks russerne ble lagt frem av Frankrike og Tyskland. Flere laboratorier har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med nervegiften Novitsjok, noe de to landene mener ikke kan ha skjedd uten at russiske myndigheter var involvert.

De seks russerne vil bli nektet innreise til EU, samtidig som verdier de måtte ha plassert i unionen, vil bli holdt tilbake. Planen er at sanksjonene skal tre i kraft innen få dager. Ifølge kilder i EU er de seks sanksjonene rettet mot russiske tjenestemenn blant annet fra det statlige forskningsinstituttet for organisk kjemi og teknologi.

– Diplomatisk respons

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov truet torsdag EU med å svare med en tilsvarende svarteliste over enkeltpersoner.

– Vi vil svare proporsjonalt. Det er den etablerte diplomatiske praksisen. Responsen vil være diplomatisk, sa Lavrov ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble plutselig syk på en flyvning på vei fra Sibir 20. august. Han ble fraktet til Berlin for behandling, og tyske leger har slått fast at han ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.