– Sjokkerende! Dette virker politisk, skriver Michael McCaul på Twitter.

McFaul har sittet i Det nasjonale sikkerhetsrådet, vært presidentens nærmeste rådgiver i Russland-spørsmål og er tidligere en meget markant ambassadør i Moskva. I dag er han tilbake på sin post ved Stanford-universitetet.

Omstridte oljepenger

Aleksej Uljukajev (60) er arrestert, mistenkt for å ha tatt imot rundt to millioner dollar i bestikkelser i forbindelse med en oljefusjon. 

Nå er korrupsjonsskandaler langt fra noe ukjent i Russland. Så sent som i desember ble Russlands fremste korrupsjonsjeger, lederen av Det sentrale antikorrupsjonsrådet i innenriksdepartementet, Dmitrij Zakhartsjenko, arrestert. Det ble funnet kontanter tilsvarende over én milliard kroner i hans hjem i Moskva.

Påstanden er at Uljukajev skal ha tatt imot pengene for å godkjenne den omstridte fusjonen i høst mellom statsoljeselskapet Rosneft og Bashneft. Bashneft er Russlands sjette største oljeselskap og ble i 2014 konfiskert av staten da hovedeieren Vladimir Jevtusjenko ble satt i husarrest mistenkt for hvitvasking. 

Det var for øvrig en prosess som minner veldig om da staten, senere Rosneft, for over et tiår siden slukte Yukos og sendte eieren Mikhail Khodorkovskij bak lås og slå i Sibir.

Uljukajev var lenge kritisk til fusjonen fordi han mente det skadet konkurransen, men til slutt anbefalte han at Rosneft skulle få viljen sin.

Stiller spørsmål

Den profilerte britisk-amerikanske Kreml-kritikeren Bill Browder mener hele arrestasjonen stinker:

«Dette rimer ikke. Ingen forbrytersk russisk minister ville akseptere en bestikkelse på to millioner dollar for en avtale verd fem milliarder dollar. Kanskje 500 millioner dollar, men ikke to millioner dollar», skriver Browder på Twitter.

Han spør videre hvorfor ingen i statsoljeselskapet Rosneft, som skal ha betalt bestikkelsespengene, er arrestert.

McFaul påpeker at Uljukajev var én av meget få reformvennlige igjen i den russiske ledelsen, og han påpeker at han er i tvil om at mannen han har kjent og jobbet med i 25 år er skyldig.

Russland-ekspert Anders Åslund, seniorforsker ved Atlantic Council, mener tildragelsen innebærer nok en kraftig innstramning fra Kreml.

«Arrestasjonen av Uljukajev representerer en stor kvalitativ endring i russisk politikk, sammenlignbart med drapet på Boris Nemtsov. Våkn opp!», tvitrer Åslund.

Den russiske systemkritikeren Aleksej Navalnij bare blåser av slike kommentarer. Han påpeker ta Uljukajev har hatt ledende posisjoner under president Vladimir Putin helt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Navalnij advarer mot å ha sympati for Uljukajev, som han mener må ha falt for eget grep i et skittent spill. Navalnij understreker at det ikke finnes hverken liberale eller reformister i dagens russiske ledelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump gir god stemning på børsene
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor.
02:36
Publisert: