– Norge har besluttet å erklære tre diplomater ved Russlands ambassade i Oslo for uønsket. De tre har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en melding sendt ut av Utenriksdepartementet.

Hun legger til at de tre har vært i norske myndigheters søkelys en stund.

– Tidspunktet er imidlertid ikke tilfeldig. Dette kommer på et tidspunkt da hele verden rystes av rapporter om russiske styrkers overgrep mot sivile, i særdeleshet i byen Butsja utenfor Kyiv. Det er naturlig at vi i en slik situasjon vier økt oppmerksomhet til uønsket russisk virksomhet i Norge, sier utenriksministeren.

Hun benytter samtidig sjansen til å slå et slag for samholdet mellom Norges allierte, og hvordan man står samlet i kampen mot Russland og krigen i Ukraina.

– Sammen med våre nære allierte og partnere vil vi fortsette å stå sammen mot Russlands aggresjon og i vår støtte til Ukraina, sier utenriksminister Huitfeldt.

Tirsdag utviste Danmark hele 15 russiske diplomater, mens Sverige utviste tre. Tyskland og Frankrike utviste mandag henholdsvis 40 og 35, og bare mandag og tirsdag ble rundt 200 russiske diplomater i Europa beordret å pakke sakene sine og reise hjem. EU har erklært 19 russiske EU-diplomater for uønskede, og Hellas utviste onsdag 12 russiske diplomater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.