I en melding tilsendt DN og en rekke andre norske medier fredag kommer den russiske ambassaden i Norge med det den omtaler som en «kommentar i forbindelse med situasjonen i det bilaterale forholdet».

I kommentaren langer ambassaden ut mot Norge, norske politikere og medier. Særlig Norges tilslutning til sanksjoner mot Russland får gjennomgå, og forholdet mellom de to landene omtales blant annet som «ikke holdbart».

– Mye storpolitikk involvert

– Jeg ser at man fra offisielt hold sier ting som ikke bidrar til at konfliktnivået blir bedre. Det er trist, sier Greger Mannsverk, som er administrerende direktør i skipsverkstedet Kimek as i Kirkenes. 

Han har tidligere uttalt at han frykter at sanksjonene mellom Norge og Russland kan ramme nordnorsk næringsliv hardt.

– Det er mye storpolitikk involvert her. Sånn har det alltid vært og sånn kommer det alltid til å være. Det er ikke bra hverken for Russland eller for Norge, og det er viktig å ikke bygge opp øst-vest-konflikter, sier Mannsverk.  

Kimek har samarbeidet med russiske aktører i over 30 år, og Mannsverk tror ikke den siste tidens tilspisselse i forholdet mellom Norge og Russland vil påvirke hans egne forretninger. 

– Vi har «business as usual». Vi merker konfliktene, det gjør vi, men vi prøver å fokusere på det vi kan gjøre noe med, forteller Mannsverk. 

Kimek har flere russiske ansatte og tette forbindelser til Russland. Kirkenes kalles på folkemunne «Lille Murmansk» på grunn av sine nære forbindelser til Russland noen mil unna. Kimek har også kontor i Murmansk og har til sammen 87 ansatte.

– Vi er naboer, og min filosofi er enkel: Den du deler hagegjerde med, må du snakke med, sier han. 

Ber om sanksjonslettelser

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, sier brevet fra ambassaden beskriver forholdet mellom Russland og Norge på et sentralt plan.

– Dette er et brev fra Moskva til Oslo. På lokalt plan her i nord er samarbeidet meget godt, og grensepasseringene over Storskog stiger jevnt og trutt, sier Rafaelsen.

Han ramser opp i fleng kultur og idrett, samt mer formalisert samarbeid gjennom Barentssamarbeidet og jevnlige møter med Murmansk by, Petsjenga kommune og møter med den russiske generalkonsulen.

Rune Rafaelsen (AP), ordfører i Sør-Varanger kommune. 
Rune Rafaelsen (AP), ordfører i Sør-Varanger kommune.  (Foto: Sørbø, Krister,/NTB scanpix)

Han mener det gode forholdet i nord bør være en inspirasjon for utenriksminister Børge Brende for å jobbe for lettelse i sanksjonene mellom Norge og Russland.

– Det er ikke tvil om at sanksjonene har påvirket. Vi må snakke med russerne og få opphevet sanksjonene, i første omgang særlig på eksport av fisk, sier Rafaelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om seg selv: – Jeg tror aldri en annen president har fått til så mye på så kort tid
Donald Trump oppsummerer sine første uker som president.
01:02
Publisert: