– Det første jeg tenkte at da må de være ganske sikre på at det er Russland, ettersom det er vanskelig å vite med noen sikkerhet hvem som står bak sånne sikkerhetsangrep. Det andre jeg tenkte var at i det store bildet er ikke det usannsynlig i det hele tatt.

Det sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), etter at Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag meldte at de mener det er Russland som står bak hackerangrepet mot Stortinget i august, der det ble gjort innbrudd i flere epostkontoer.

Den russiske ambassaden i Norge har hittil ikke kommentert saken. Lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet, Leonid Slutskij, omtaler de norske anklagene om et russisk dataangrep som «fullstendig tull», ifølge NTB som siterer nyhetsbyrået Tass.

Julie Wilhelmsen mener leser et mulig russisk dataangrep inn i den bredere, pågående konflikten mellom Russland på den ene siden og Norge og andre vestlige land på den andre siden. Hun sier Russlands egne uttalelser gjør et slikt angrep sannsynlig.

– Og den type hackingangrep er jo et billig våpen, for Russland som i utgangspunktet er underlegent militært, sier hun.

– I den store konflikten Russland står i overfor vesten i dag, bruker Russland slike instrumenter og påvirkningsaksjoner. Og de gjør det eksplisitt, med henvisning til at dette er det USA og Vesten gjør. De har en slags fortelling om at dette har Russland blitt utsatt for siden 90-tallet, nå skal de slå tilbake.

Norge er heller ikke et usannsynlig mål for et russisk hackerangrep, fordi Russlands forhold til Norge har forverret seg drastisk de siste rundt fem årene, mener forskeren. Det er tydelig på hvordan russiske myndigheter omtaler Norge.

– Norge sees på helt annerledes fra Moskva nå. Selv om Norge har hatt et egentlig ganske spesielt godt forhold til Russland på 90- og 2000-tallet, så har det skjedd en markant endring i det forholdet. Slik de snakker om Norge nå, har vi gjort oss til en slags USAs forlengede arm militært nært opp til Russlands grenser. Vi har fått et helt annet Russland å forholde oss til de siste fem årene på grunn av dette, sier forskeren.

– Norske myndigheter fremstiller det som at det ikke er noen endringer i forsvarspolitikken de siste årene. Men Russland mener Norge er i ferd med å bringe Nato inn i nordområdene. De ser de på som en stor sikkerhetsfare for Russland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.