McDonald's serverer fortsatt russisk fisk i sine fiskeburgere, kunne DN fortelle denne uken.
Det betyr at restaurantkjeden sørger for inntekter til russiske fiskeselskaper, flere måneder etter at kjeden trakk seg ut av Russland med massiv medieoppmerksomhet, og uttalte at å fortsette i Russland ikke ville være «i tråd med McDonald's’ verdier».
De siste ukene har DN gått en helt spesiell norsk regel nærmere etter i sømmene: Mens EU stengte ute hele den russiske handelsflåten fra europeiske havner for å strupe den russiske krigskassen, laget den norske regjeringen i april et helt eget unntak som lar russiske fiskefartøy operere fritt og levere fisk i norske havner.
Den russiske milliardæren Vitaly Orlov, som eier Russlands største fiskeselskap Norebo, er blant dem som tjener på den norske regelen. Et datterselskap av Norebo har gitt økonomisk støtte til partiet til Russlands president Vladimir Putin – og leverer samtidig fisk til det danske selskapet som lager fiskeburgerne til McDonald's.
Den danske avisen Berlingske skriver fredag at flere danske politikere reagerer på DNs funn.
«Ser ikke særlig pent ut»
– Det betyr i hvert fall at jeg ikke skal på McDonald's, sier De Konservatives talsperson for fiskeripolitikk Per Larsen.
På spørsmål fra avisen om hvorvidt den danske importen av russisk fisk er i Russland-sanksjonenes ånd, svarer Larsen:
– Det er det virkelig ikke. Når vi spenner buen og innfører massive sanksjoner, ser det jo ikke særlig pent ut at virksomheter understøtter det regimet, sier han.
– McDonald's bidrar jo til å holde i gang den russiske industri- og matvarenæringen, og dermed også til å holde i gang Russland generelt, sier Sosialdemokratiets matvaretalsperson Anders Kronborg.
– Det er mange virksomheter som har vist riktig vei, og jeg kan bare oppfordre til at McDonald's også gjør dette, sier næringspolitisk talsperson Torsten Schack Pederson hos danske Venstre.
Sa at EU hadde fiskefartøy-unntak
Her hjemme får kontroll- og konstitusjonskomiteen spørsmål fra Venstre i kjølvannet av DNs opprinnelige dokumentar om det norske fiskeriunntaket.
Venstres Grunde Almeland har reagert på opplysningene om at den russiske oligarken Vitaly Orlov får benytte norske havner som følge av regjeringens unntak i sanksjonene mot Russland.
– Det er noe underlig i måten regjeringen har pratet om dette på, og hvordan de har opptrådt overfor Stortinget med dette, har Almeland uttalt til DN.
Fiskeriminister Bjørn Skjæran uttalte da Norge innførte havneforbudet i april at EU hadde et unntak for fiskefartøy.
– Vi stenger norske havner for russiske fartøyer, men vi unntar fiskefartøyer. Det har også EU gjort, sa fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran til NRK.
Det hadde EU ikke. EUs sanksjoner gjelder for alle fartøy – også fiskefartøy – over en viss størrelse, kunne DN fortelle tidligere denne måneden.
«EU driver politikk, vi driver forretninger»
Det er ikke forbudt – hverken i Danmark eller Norge – å kjøpe russisk fisk. Danskene har imidlertid ingen unntaksregel som lar russiske fiskefartøy operere fritt i danske havner, slik Norge har.
Det er den danske fiskefabrikken Espersen som kjøper russisk fisk levert i norske havner, og lager fiskeburgere for McDonald's.
Til Berlingske uttaler Espersen-direktør Lars Nielsen at rundt halvparten av fisken de bruker til halvfabrikatene til restauranter, er russisk.
– EU driver politikk, vi driver forretninger, sier Espersen-direktøren.
Han sier det må være opp til EU å endre reglene.
– Vi kommer ikke til å ta et selvstendig politisk standpunkt som gjør at vi på kort sikt stopper innkjøpene av russiske råvarer fordi noen mener at det er politisk korrekt, sier Larsen.
McDonald's norske talsperson har bekreftet til DN at restaurantkjeden serverer norsk og russisk fisk i sine norske restauranter, og understreket at de følger alle sanksjonsregler.
DN retter: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Norebo-selskaper har gitt penger til Putins parti. Norebo opplyser til DN at det ene selskapet ble et datterselskap først tre år etter at pengene ble overført i 2008. DN har rettet artikkelen til at et datterselskap av Norebo har gitt pengestøtte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.