I en pressemelding sendt ut til en rekke medier, deriblant DN, kommer den russiske ambassaden i Norge med det de omtaler som en «kommentar i forbindelse med situasjonen i det bilaterale forholdet».

I kommentaren refereres det til situasjonen da Stortingets utenriks- og forsvarskomité utsatte sin tur til Russland fordi Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell ikke fikk visum. 

«Vi vil minne om at i samsvar med internasjonal praksis er visumutstedelse eller visumnektelse den suverene retten til enhver stat. Statene er til og med ikke pålagt å forklare årsaker for visumnekt.»

Ble ikke kalt inn "på teppet" til Brende

Den russiske ambassaden reagerer på at selv om det allerede 29. november ble gitt en liste til Utenriksdepartementet over personer som er nektet innreise til Russland, informerte ikke UD de personene, for eksempel Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell, om at de sto på en sånn listen.

«Vi regnet med at norske kolleger ville være ærlige med dem som sto på listen og direkte informere dem. Det regner vi fortsatt med. Vi vet ingenting om protester som Norge angivelig har nedlagt i forbindelse med at to stortingsrepresentanter ikke ble utstedt visa. Russlands ambassadør ble ikke «kalt inn på teppet» i Utenriksdepartementet.», ifølge uttalelsen.

Det er stikk i mot det utenriksminister Børge Brende sa da innreisenekten ble offentlig 2.februar.

" Utenriksdepartementet leverte en tydelig protest til Russland gjennom diplomatiske kanaler umiddelbart etter at informasjonen om visum- og innreisenekt ble mottatt, skrev departementet i pressemeldingen da.

Visste om listen 

Utenriksminister Børge Brende sa da innreisenekten ble offentlig  at han hadde visst om at Grande og Solhjell sto på denne listen.

– De siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet skulle ende med visum, men mandag ettermiddag fikk vi den endelige beskjeden om at det ikke gikk, sa Brende.

Brende ville ikke da svare på om han visste om også andre nordmenn sto på en liste over dem som nektes adgang til Russland. Og heller ikke om hvorfor akkurat Solhjell og Grande ble pekt ut, mens de andre i komiteen fikk visum.

– Det spørsmålet må rettes til russiske myndigheter. Dette er to fremstående norske parlamentarikere som gjør en utmerket jobb for sine partier. Begrunnelsen generelt er knyttet til at vi innførte sanksjoner i likhet med EU, sier Brende.

Ville stryke personer fra listen

I uttalelsen fra den russiske ambassaden refereres det til et møte mellom Russlands Ambassadør Teymuraz O. Ramishvili og utenriksråd i Utenriksdepartementet Wegger Chr. Strømmen som fant sted på kvelden 1. februar 2017.

" (..)der partene med et glass vin drøftet den nåværende situasjonen som oppsto etter at en gjenvisitt av en delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ledet av komitélederen Anniken Huitfeldt, til Moskva ble utsatt etter beslutningen fra norsk side, på grunn av at det ikke kan utstedes visa til to delegasjonsmedlemmer fru Trine Skei Grande og herr Bård Vegar Solhjell for innreise til Russland.»

På møtet foreslo den russiske ambassadøren at norske og russiske myndigheter begge skulle stryke et gitt antall personer fra listen over hvem som er nektet innreisetillatelse i de respektive land, for å «aktivisere dialogen» mellom landene igjen.   

" Likevel ble forslaget avvist av den norske part. Men ingen må ha illusjoner. Vi er ikke på en veldedighetskveld. Hvis det på nytt blir levert dokumenter for visa for Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell skal de igjen bli nektet innreise.»

Ifølge pressesjef Jan-Christian Kolstø i Venstre vil ikke Venstre-leder Trine Skei Grande gi noen kommentarer til uttalelsen fra den russiske ambassaden utover det hun har sagt om denne saken tidligere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.