Frustrasjonen og utålmodigheten etter å finne en løsning er nå så stor at det blir sett på som helt nødvendig at de fire partilederne i Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre finner sammen snart.

Første mulighet er mandag ettermiddag.

Klokken 12 møtes regjeringen til lunsj og deretter den såkalte R-konferansen. Kilder tett på flere partiledere ser på det som naturlig at de setter seg ned sammen umiddelbart etter at R-konferansen er over i tre-firetiden.

Det som gjør det praktisk vanskelig er at Frp-leder Siv Jensen må forberede seg til utspørring på NRK mandag kveld. Men det kan være en mulighet for at samferdselsminister Jon Georg Dale, som har vært svært tett på bompengeforhandlingene i regjering, eventuelt erstatter partilederen i forhandlingene om den faglige biten.

Bråk i helgen

Det har vært en dramatisk helg for regjeringen, siden det fredag kveld ble kjent at Fremskrittspartiets landsstyre skulle kalles inn for å bli orientert om status i bompengeforhandlingene.

Søndag ga Frp-landsstyret sin tilslutning til en skisse for en løsning på saken. Skissen har etter det DN kjenner til en ramme på over 20 milliarder kroner, og en sentral uenighet gjelder hva den har å si for nullvekstmålet, som Venstre er svært opptatt av. Både NRK og VG omtalte innholdet i skissen søndag.

Venstre har i flere måneder avvist at det forhandles om bompenger, men ønsker nå ytterligere forhandlinger. Frp har på sin side avvist at slike samtaler er aktuelle, og er fornøyde med den skissen som ble godtatt av partiet søndag. Dermed er regjeringen fastlåst i en krise før den samles mandag.

Lenge å vente

Statsminister Erna Solberg (H) ble søndag intervjuet av flere medier om krisen, og pekte på at det snart er tid for regjeringens budsjettkonferanse. Der gjøres avklaringer for neste års statsbudsjett, og skal det komme bompengetiltak nå vil de bli diskutert der.

Samtidig sier sentrale kilder i både Frp og Venstre til DN at det kan ta for lang tid til 28. august.

– Vi trenger noe nå, sier en Frp-kilde, som for en gangs skyld får støtte fra Venstre:

– Vi er midt i valgkamp, og må snart fokusere på det, sier Venstre-kilden.

Høyre kommer til å støtte skissen som Frp har godtatt hvis den får støtte fra de andre partiene. Det er heller ikke ventet stor motstand fra KrF, der sentralstyret fikk en orientering fra partilederen søndag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.