Regjeringen må jobbe for å fjerne sanksjonene mot Russland, siden dagens sanksjoner skader næringslivet i nord. Det var den klare meldingen som både LO og næringslivet i Nord-Norge ga statsminister Erna Solberg da hun gjestet næringslivskonferansen Agenda Nord-Norge i Bodø tirsdag.

- Sanksjonene mot Russland rammer nordnorsk næringsliv og arbeidsplasser. Utenriksminister Børge Brende må jobbe sammen med EU for å fjerne sanksjonene mot Russland, sa LOs leder Gerd Kristiansen i sin tale til statsministeren.

Kristiansen får støtte fra konsernsjefen i Sparebank1 Nord-Norge, Jan-Frode Danielsen:

– Fra et næringsmessig perspektiv ønsker vi normaliserte og normale forhold både til Russland og Kina. De to landene er viktige handelspartnere for nordnorsk næringsliv, sier han.

Fjern sanksjonene

Danielsen mener det er viktig å få slutt på sanksjonene mot Russland. Russland var Norges største eksportmarked for laks, på sju milliarder kroner, inntil markedet over natten ble stengt for ett år siden.

– Russland ligger som en stor oppside, sier Danielsen, som selv har merket utfordringene ved å handle med Russland.

Banken er iferd med å trekke seg ut av landet, etter at de i fjor satte av 300 millioner kroner til å dekke fremtidig tap på sin virksomhet der.

Sanksjonene ligger fast

Statsminister Erna Solberg sier at sanksjonene ligger fast og at Norge ikke kan overse Russlands grove brudd på folkeretten.

- Vi skal arbeide for å bedre Norges forhold til Russland. Men vi kan ikke overse de grove overtrampene på menneskerettighetene som Russland har begått. Norges fremste forsvar er folkeretten, sier Solberg.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier at regjeringens politikk ligger fast:

– Alle land opplever konsekvenser av sanksjonene, slik er det engang med slike restriktive tiltak. Men sanksjonene mot Russland vil ikke endre seg på kort sikt. Vi jobber med våre allierte, sier Søreide.

Les også: Professor: - Dette er sjokkerende

Se DNtv: Usikker på konsekvendene for Baksaas

 

Usikker på konsekvensene for Baksaas
Eva Grinde om Telenor og Vimpelkom
02:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.