For en knapp måned siden jublet både Høyre og Arbeiderpartiet over at man nærmer seg en global avtale for en minstesats for skatt på selskaper.

Den tyske finansministeren, Olaf Scholz, mener at man bare er måneder unna en enighet. Både USA, EU, IMF og G20-landene har støttet intensjonen med en slik skatt tidligere.

Den tyske finansministeren, Olaf Scholz, varsler enighet om global selskapsskatt før sommeren.
Den tyske finansministeren, Olaf Scholz, varsler enighet om global selskapsskatt før sommeren. (Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB)

– Jeg er overbevist om at vi fullfører arbeidet denne sommeren, sier sosialdemokraten Scholz til Funke Media Group, gjengitt av Bloomberg, og la til at optimismen skyldes Biden-administrasjonens støtte.

Nivået er halvert på 30 år

Den uavhengige organisasjonen Tax Justice Network jobber for global skatterettferd. Leder for Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, sier til DN at det er positivt at USA omsider har gått foran for å sikre fremgang, fremfor å blokkere.

– Men nivået på 21 prosent er lavt. Selskapsskattenivåene globalt har gått stadig nedover og er halvert på 30 år.

Klæboe Jacobsen sier at stadig flere land har latt seg presse av den internasjonale skattekonkurransen.

– Å velge en lav prosentsats kan bidra til å sementere det lave nivået og vi kan få et kappløp mot bunnen hos land som har høyere nivå.

Hvis den spådommen slår til, kan en rekke land se seg tvunget til å senke skattene. I dag har for eksempel Frankrike, Brasil, Australia, Mexico, Argentina, Tyskland, Belgia, Canada, USA, Spania, Østerrike, Danmark og Norge en høyere sats enn 21 prosent.

Tax Justice Network Norge mener er det ville vært bedre om den globale minstesatsen tok utgangspunkt i 25 prosent. Lavere satser kan få konsekvenser for norsk skattepolitikk, sier Klæboe Jacobsen:

– En lav sats kan gi motvilje til å reversere skattenivåene i land som Norge.

Ikke aktuelt med økt skatt i Norge

I april sa finansminister Jan Tore Sanner til DN at forslaget om global minstesats for selskapsskatt kan motvirke skadelig skattekonkurranse mellom land ved å hindre et «kappløp mot bunnen».

– Samtidig kan det bidra til å motvirke at multinasjonale selskap utnytter ulikheter i lands skatteregler for å redusere sin samlede skattebelastning, skrev han den gang.

Sanner var imidlertid klar på at det ikke er aktuelt å øke selskapsskatten i Norge. Den ligger i dag på 22 prosent. Det samme sier Arbeiderpartiet som går til valg på å holde skatten på samme nivå som i dag.

Selv lav-skatt-landene i EU er positive til en radikal reform, skriver Financial Times. Selv om Irland, Nederland, Luxembourg, Malta og Kypros kan tape stort på forslaget, stiller de seg bak intensjonen.

Ifølge avisen kan det imidlertid bli bråk om detaljene og nivået. Irlands selskapsskatt er i dag på 12,5 prosent – langt under det amerikanske forslaget på 21 prosent. Den lave skattesatsen har gjort at landet har tiltrukket seg flere globale it-selskaper, deriblant Apple og Facebook som har lagt sine europeiske hovedkontorer dit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.