– Jeg skal kjempe for alle stemmer i alle fylker, men jeg unner Senterpartiet et godt valg, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Han sitter utenfor Vili & Ve i Åkrehamn på Karmøy. Solen skinner og partilederen har nettopp prøvd den lokale suppen.

I de siste dagene har Støre blant annet forsøkt seg som quizmaster og fører for en redningsskøyte på valgkampturné.

Støre befinner seg i Rogaland, et fylke der Arbeiderpartiet ikke har vært størst i stortingsvalg siden 1997. Siste gjennomsnitt av målinger fra Poll of polls gir Arbeiderpartiet tre mandater i Rogaland. Høyre får fire og Fremskrittspartiet får to. 

Men selv om Høyre har gått ned, får ikke Ap flere mandater i området om gjennomsnittet viser seg å være riktig.

Sp har samtidig mer enn doblet seg i området, ifølge gjennomsnittet av målingene. 

Mister til Senterpartiet

Bakgrunnstallene på DNs siste partimåling fra juni viser at det fortsatt er Ap som mister flest velgere til Senterpartiet.

– Bekymrer du deg over at Ap-velgere går til Sp i stedet?

– Senterpartiet har fått et løft som en følge av at folk i distriktene opplever sentraliseringen på kroppen, noe som er Sps viktigste saksfelt. Jeg ser ikke på Sp som en motstander, men en konkurrent om mandater i enkelte fylker, svarer Støre.

– Andre målinger enn det gjennomsnittet viser også et bedre resultat, og vi har en ambisjon om å løfte oss i Rogaland. Men ingenting vil være gratis, og det vil kreve hardt arbeid, sier Støre. 

Han påpeker at både Frp og Høyre er sterke i området. 

På InFact-måling fra 29. juni ser det bedre ut for Støre. Der får Arbeiderpartiet og Sp ett mandat til hver i Rogaland og til sammen går opp 12,8 prosentpoeng.

Viktigste er regjeringsskifte

Tidligere på dagen befant Støre seg på Åkrastranden, der han blant annet testet ut de berømte fargede stolene på stranden, snakket om tiltaksplasser og sang bursdagssang for en tilfeldig familie.

Senterpartiets fremgang skaper tilsynelatende heller ikke så dårlig stemning i Arbeiderpartiet.

– Har det vært frustrerende å se Sp gå opp og Ap ned?

– I min tid som partileder har vi hatt målinger mellom 28 og 42, og det har gått litt opp og ned. Nå har vi et godt utgangspunkt og summen av Ap og Sp i snittmålingene er 43 prosent, sammenlignet med 36 for Høyre og Frp, svarer Støre etter en lang pause.

– Du lever godt med en liten Sp-økning så lenge det blir regjeringsskifte?

– Det tror jeg vi kan si ja til, sier Støre. (Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: