Forrige uke stengte Stortinget for sommerferien. Med en ferie som varer til oktober, blir det trolig nok tid til å pønske ut spørsmål til i høst. Ifølge foreløpige tall over den nylig avsluttede stortingssesjonen, er det mange som ikke har latt en sjanse gå fra seg til å kreve svar fra regjeringen på en rekke spørsmål.

Opposisjonspartiene har, ikke overraskende, stått i spissen for «grillingen» av statsminister Erna Solbergs (H) statsråder. Med 860 spørsmål har Arbeiderpartiet stått for den største delen av aktiviteten, men Senterpartiets Kjersti Toppe er enkeltrepresentanten som har tatt «ordet» oftest med 86 innvendinger. 60 av disse har kommet i skriftlig form.

– Dessverre har det vært masse å spørre om. Det var noen uker jeg ikke stilte spørsmål, så jeg trodde noen andre i partiet hadde passert meg, sier Toppe, som er partiets helsepolitiske talsperson.

«Irritert på meg»

Ifølge databasen ble det stilt 2337 spørsmål til regjeringen i løpet av sesjonen 2018–2019, fordelt på skriftlige spørsmål, muntlige spørsmål, samt spørsmål i Stortingets spørretime. Inkludert i oversikten er også interpellasjoner, altså mer omfattende spørsmål som er gjenstand for debatt.

Antallet er normalt for denne delen av stortingsperioden, opplyser Stortinget. Det er kun politikere som har stilt spørsmål, som er med i oversikten.

Toppe sier mange av spørsmålene har dreid seg om situasjonen i Helse Møre og Romsdal.

– Jeg tror Bent Høie er blitt litt irritert på meg, men jeg har gitt ham litt ros også, sier hun.

En ferierende Høie svarer følgende på Toppes kommentar:

– Hun er ikke verre enn jeg var i opposisjon.

Senterpartiet kunne lagt beslag på «seierspallen», om det ikke hadde vært for Rødt-leder Bjørnar Moxnes' 72 spørsmål. Også Moxnes har uttrykt seg mest skriftlig.

– Man må jo jobbe for føden. Å høre på regjeringen snakke, får virkelig opp energinivået, sier Moxnes.

Han trekker frem strømpriser, nedleggingen av Ullevål sykehus og debatten om vogntog på norske vinterveier som eksempler.

Helse og samferdsel på topp

Helseministeren er også blant dem som har besvart flest spørsmål totalt, med 320 spørsmål – samme antall som samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) og hans stab foreløpig har håndtert.

I likhet med en opphetet helsedebatt er regjeringspartiet Frp blitt utfordret i bompengespørsmålet den siste tiden.

Det har vært en rekke rokeringer i Erna Solbergs regjering det siste året, og noen nye statsråder og ministerposter er derfor ikke blitt stilt til veggs like ofte.

Av statsrådspostene som har beholdt samme navn i hele perioden, er det fiskeriministeren som har fått færrest spørsmål rettet mot seg, med 37 besvarte henvendelser. Denne posten er det siste året blitt styrt av Harald Tom Nesvik (Frp), som overtok etter Per Sandberg i fjor.

Statsministeren selv har fått 53 henvendelser. Her er majoriteten blitt besvart muntlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.