Denne uken foreslo et utvalg å innføre lakseskatt, som kan få flere milliarder kroner inn i statskassen. Men forslaget har allerede møtt kraftig motstand i flere måneder, og regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er alle kritisk. Torsdag fortalte DN om lobbykampen som lå bak.

I opposisjonen har Senterpartiet vent tommelen ned, som kan gjøre at det heller ikke blir noe av forslaget om det blir regjeringsskifte om to år. Også på Senterpartiets landsmøte var sjømatinteressene tungt inne i prosessen.

Ola Borten Moe ledet arbeidsgruppen i Senterpartiet.
Ola Borten Moe ledet arbeidsgruppen i Senterpartiet. (Foto: Javad Parsa)

En arbeidsgruppe ledet av nestleder Ola Borten Moe laget i forkant et dokument om norsk verdiskaping. «Senterpartiet avviser alle forslag om grunnrentebeskatning på fangst av fisk», står det der. Og i dag sier partiet i likhet med store deler av regjeringen nei.

I gruppen satt Advokatfirmaet Selmer-partner og sjømatadvokat Liv Monica Stubholt, som tidligere blant annet har vært konsernsjef i Aker Seafoods.

– Ville overraske om noen så meg som en ekstern observatør

DN har spurt Stubholt om hun hadde noen kontakt med Sjømat Norge eller andre interesseorganisasjoner om saken, og om hun da hadde kunder med sjømatinteresser.

– Jeg er sjømatadvokat og har gjennom mange år hatt oppdrag for og styreverv i bedrifter i denne industrien. Jeg har deltatt aktivt i det offentlige ordskiftet om næringen, også om rammevilkår og skatt. Det ville overraske om noen så meg som en ekstern observatør. Mitt bidrag som medlem i utvalget, som var ledet av Ola Borten Moe, var nettopp fagkunnskap, engasjement for næringens omdømme og kjennskap til utfordringer og muligheter, sier hun.

Den foreslåtte nye skatten vil være uheldig for konkurransekraften i norsk sjømatnæring, og det er bra at flere partier allerede går imot, mener Stubholt.

Næringskomiteens leder på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), kommenterer saken slik:

Stortingsrepresentant Geir Pollestad er imot lakseskatt.
Stortingsrepresentant Geir Pollestad er imot lakseskatt. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Jeg har jevnlig kontakt med Sjømat Norge, enkeltbedrifter og organisasjoner innenfor sjømatnæringen. Forberedelsene til landsmøtedokumentet ble gjort av et eget utvalg ledet av Ola Borten Moe. Jeg var orientert om arbeidet i gruppen. Mitt standpunkt til grunnrente har en teoretisk tilnærming om at lakseoppdrett ikke er et egnet objekt for grunnrenteskatt.

Vedum: Ressurs for partiet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har en rekke ganger gått hardt ut mot pr-bransjen, men ser ikke noe problem med Stubholts arbeid internt i hans eget parti.

– Liv Monica Stubholt, med sin bakgrunn og kompetanse, har vært en ressurs for partiet, sier Vedum.

Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark avviser at de har samarbeidet med Stubholt.

– Det er ingen som har jobbet med dette oss som har hatt kontakt Liv Monica Stubholt i forbindelse med grunnrenteskatten. Vi har aldri leid inn Stubholt, brukt økonomiske ressurser på henne, eller brukt henne som jurist. Vi hadde en relasjon med henne da hun var administrerende direktør i Aker Seafood og hadde en sentral posisjon som medlem i Sjømat Norge, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.