DN arrangerte tirsdag morgen frokostmøte med Senterpartiets Marit Arnstad, Sveinung Rotevatn i Venstre og Høyres Heidi Nordby Lunde.

De tre diskuterte hva som skjedde under partilederdebatten mandag kveld og var alle enige i én ting:

– Støre var god i går, han var offensiv, sier Rotevatn.

– Jeg synes også Jonas Gahr Støre var god i går, men det skal jo ikke så mye til å være sterk etter fire år som utfordrer, sier Lunde.

– Jonas Gahr Støre var god på onelinere og punchlines, sier Arnstad.

Støre kan muligens trenge en oppmuntring. De siste partimålingene viser at Arbeiderpartiet faller til en oppslutning på 30 prosent, 0,8 prosentpoeng under valget i 2013.

– Elendig

Under frokostmøte kommenterte de tre politikerne svaret til Solberg om hvordan hun skal få flere unge i jobb.

– For det første er det viktig med en god skole. Så er vi nødt til å ta på alvor de psykiske utfordringene de unge har i dag, derfor har vi flere helsesøstre og skolepsykologer. Vi har innført fraværsgrensen, fordi det er litt lett når en er mellom 16 og 19 å spille dataspill om natten, og da må vi ha noe som holder en litt fast. Vi har innført arbeidsplikt for sosialhjelp for dem under 30, sa Solberg.

– Det er mye bra her, men du må betale for det, repliserte Støre.

– Og det gjør jeg, svarte Solberg.

– Fire tapte år, sa Støre.

Arnstad mener Støres svar til Solberg var et høydepunkt:

– Det var et litt definerende øyeblikk fordi her mistet høyre taket på skattedebatten. Etter dette falt temperaturen betraktelig. Jonas Gahr Støre var god i går, han var god på onelinere og punchlines. Det vises i akkurat det klippet, sier Arnstad.

Høyres Lunde ble tvert imot irritert over svaret til Støre og på sin egen partileder for å ikke svare bedre for seg.

– Der ble jeg påminnet min irritasjon fra i går, og det er hvor elendig høyresiden er på å fortelle hvordan vi finansierer ting. Alt det Solberg ramser opp er finansiert, sier Lunde.

Gikk i strupen på hverandre

Årets første direktesendte TV-debatt med partilederne gikk av stabelen mandag kveld på kulturhuset i Arendal.

Statsminister Erna Solbergs argeste motstander i valgkampen, Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk rett i strupen på Solberg, som vil fortsette skattekuttene dersom de borgerlige vinner valget.

– Det er nødvendig og det er rettferdig. Det er nødvendig fordi vi står overfor oppgaver i landet vårt nå som vi ikke kan fortsette å pøse på med enda mer oljepenger. Regjeringen sier at den tiden er over, svarte Støre på spørsmål om skatteviljen i det norske folk.

Støre og Ap lover å øke skattene med 15 milliarder kroner i løpet av den neste stortingsperioden.

– Nå kan vi få tusenvis av nullskattytere som har masse penger fra før. Vanlig folk på jobb som betaler regningene sine, de må betale skatten sin. De har grunn til å være grundig indignert for dette. Det er brutalt mot barna, mot de eldre og for klima.

– Sånn snakker folk som har få virkemidler i verktøykassen sin. Få virkemidler til å bruke pengene på en bedre måte og til å skape større grunnlag for å beskatte, nemlig å skape vekst i norsk økonomi, repliserte Solberg.(Vilkår)