Hedmarkingen Trygve Slagsvold Vedum gikk til angrep på Trondheims eget bysbarn under landsmøtetalen i trønderhovedstaden. Eier av Reitan-gruppen, Odd Reitan, betalte i 2015 litt over 25 millioner i skatt, men er ifølge tidsskriftet Forbes verdens 294. rikeste med en anslått formue på 5,3 milliarder dollar.

Vedum utdypet ikke uttalelsen i talen, men overfor DN i landsmøtepausen forklarer han hvorfor Reitan er målet for angrepet. 

– Med Reitan er vi opptatt av god handelsskikk. Når vi ser maktkonsentrasjonen til dagligvarekjedene, ser vi det som et mål at de skal få svekket sin maktposisjon og at de også skal bidra mer til fellesskapet.

– Hvor mye mer?

– Jeg kan ikke gå inn i hans ligning. Men det er et politisk signal at dagligvarekjedene og eierfamiliene er de som raskest har bygd opp sine formuer og har en enorm maktkonsentrasjon. Det må vi få snudd, sier Vedum. 

Slagsvold Vedum kan le enda høyere: Tre grunner til Senterpartiets rekordmålinger
Bernt Aardal om de tre viktigste grunnene til Senterpartiets fremgang.
01:47
Publisert:

Mindre formuesskatt

Men ifølge Senterpartiets forslag til partiprogram skal Reitan betale mindre i skatt: «Bunnfradraget i formuesskatten økes og formuesgrunnlaget for driftsmidler og aksjer reduseres videre.» 

Og da skatteforliket ble klart i fjor, jublet Trygve Slagsvold Vedum, fordi det «stanser skatteøkninger for selvstendig næringsdrivende.»

– Senterpartiet er opptatt av å bedre vilkårene for dem som driver næringsvirksomhet i Norge, sa han. 

– Driver ikke Reitan næringsvirksomhet?

– Vi mente i skatteforliket at det hadde vært riktigere å gi mer på avskrivningssatser som vi mener er mer målrettet grep for å skape aktivitet, sier Vedum i dag. 

Han kan ikke garantere at Reitan samlet sett vil få høyere skatt siden formuesskatten skal ned. 

– Vi må se på innretningen av formuesskatten. Vi er opptatt av å se på unntak for arbeidende kapital, men i bunn og grunn mener vi at sånne som Rema-Reitan skal betale mer i skatt for dem som har stå store formuer må bidra mer, sier Vedum. 

Det lyktes ikke DN å få kommentar fra Reitan fredag ettermiddag. 

Mer nærhet

Den største delen av Sp-lederens tale handlet om kampen mot sentralisering og for nærhet. Og tok et oppgjør med det han kalte regjeringens «falske språk».

– Med dagens regjering har det kommet mye nytt språk. Massiv nedlegging av lensmannskontor er «nærpolitireform», sentralisering er robusthet, og «Høyres historiske forsvarssatsing» er egentlig nedbygging av Heimevernet. Vi kan le av det falske språket, men bak retorikken er det en enorm sentralisering. Sentralisering avler sentralisering. Systemene bare vokser og vokser og enkeltmenneskene blir mindre, sa Vedum. 

Fjerne ministre

Vedum varsler også at med han i regjering vil det ikke lenger være en EU-minister.

– Regjeringens EU-ministre har mer opptrådt som EUs ministre i Norge. Vi skal ikke ha en egen minister som reiser ned til Brussel for å si unnskyld, unnskyld. Vi kommer til å avskaffe EU-ministeren fra oktober. Og vi kommer igjen til å styrke utenriksministerrollen, sa Vedum. 

Han vil også gjeninnføre rollen som bistandsminister. 

Tredje størst

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum gikk inn i landsmøtehelgen med enda en knallmåling. På DNs partibarometer for mars er Senterpartiet landets tredje største, en plassering de ikke har hatt siden mobiliseringen før folkeavstemningen om EU i 1994. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.