I et privat middagsselskap hos ABG-topp Knut Brundtland 3. januar i fjor ble jobben som sentralbanksjef nevnt, bekrefter Jens Stoltenberg overfor Aftenposten.

Rundt bordet satt Stoltenberg, oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland og familiemedlemmer.

Brundtland skal ha invitert Stoltenberg og Tangen hjem til seg. Brundtland er nær venn av både Nato-sjefen og statsminister Jonas Gahr Støre. Støre deltar ikke i utnevnelsen av ny oljefondssjef grunnet sitt tette forhold til Jens Stoltenberg.

Brundtland er også venn av Nicolai Tangen.

Middagen fant sted omtrent et halvt år før det ble klart at nåværende sentralbanksjef, Øystein Olsen, skulle gi seg i begynnelsen av 2022.

Overfor avisen bekrefter Tangen at han var til stede i middagen, men han kan ikke erindre at stillingen som sentralbanksjef ble snakket om.

Traff hverandre på flyet

Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen opplyser overfor Aftenposten at Stoltenberg snakket om stillingen med Tangen på et fly til New York på vei til FNs generalforsamling i september i fjor.

Nicolai Tangen, oljefondssjef.
Nicolai Tangen, oljefondssjef. (Foto: Petter Berntsen)

Da var det kjent at Olsen skulle gå av. Tangen sier til Aftenposten at møtet var tilfeldig, og at de to kun snakket kort om at Øystein Olsen skulle gå av og om stillingen.

Oljefondssjefen legger også til at han «hverken har innsikt eller påvirkning» på ansettelsesprosessen, som han understreker er Finansdepartementets ansvar.

Kan bli avgjort fredag

DN har tidligere skrevet at den nye sentralbanksjefen trolig utnevnes i statsråd fredag neste uke. Blant søkerne er det to reelle kandidater som konkurrer om jobben: Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har ansvaret for å ansette den nye sentralbanksjefen, og selve ansettelsen gjøres av regjeringen.

Både tidligere Frp-leder Siv Jensen og Høyre-nestleder Tina Bru har den siste uken uttalt i DN at de går mot Stoltenbergs kandidatur til stillingen. I et innlegg skriver Jensen at det «vil være en betydelig trussel for det norske omdømmet og for tilliten og troverdigheten til Norges Bank» om Stoltenberg som sentralbanksjef.

Bru har påpekt at det er Støres regjering som utnevner ny sentralbanksjef. Som parti har Høyre derfor ikke noe vedtatt standpunkt i saken, men hun «forventer at regjeringen ser hen til denne uroen, som er gitt uttrykk for fra mange ulike aktører, både i politiske og økonomiske kretser».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.