Tilskuddsordninger for sjøfolk er slett ikke av ny dato, men først nå er de blitt nedfelt gjennom en lov. Det skal sikre forutsigbarhet, selv om Stortinget fortsatt skal vedta omfanget gjennom de årlige statsbudsjettene.

– Det er viktig for regjeringen å sikre en stor norsk flåte med norske sjøfolk, sa næringsminister Monica Mæland (H) under debatten i Stortinget tirsdag.

I fjor var 11.700 norske sjøfolk omfattet av tilskuddsordningene som kompenserer for skatt, arbeidsgiveravgift og trygdeinnbetalinger. Samlet utgjør støtten nå 2,1 milliarder kroner.

Med unntak av Venstre stemmer et samlet Storting for den nye loven. Venstre er også positive til ordningen som sådan, men skeptiske til å lovfeste den.

Derimot er deler av opposisjonen bekymret for at regjeringen åpner NIS (Norsk Internasjonalt Skipsregister) for norske ferger som seiler mellom norske og europeiske havner.

-Mæland risikerer å sette 700 norske sjøfolk på land og la dem bli erstattet med billigere utenlandsk arbeidskraft fordi hun baserer seg på tre år gamle regnestykker, sier Arbeiderpartiets Else-May Botten til NTB.

(©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.