– Han skulle ha tatt det alvorlig. Og det gjør man ikke ved å be unge jenter om å tie stille. Man skal ikke påføre kvinner skyld og skam for noe de ikke har skyld i, sier Hillestad til VG.

Varselet den tidligere stortingsvaraen omtaler, kom fra forhenværende Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg i 2013.

Lundberg reagerte på oppførselen til daværende olje- og energiministeren Borten Moes politiske rådgiver Ivar Vigdenes, som hun beskrev som «i overkant uformell og flørtete».

Reagerte på Borten Moe

Hun sier også at Borten Moe kontaktet henne etter varslingen. Samtalen fikk Lundberg til å føle seg «liten og dum».

– I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjordes, skrev Lundberg på Facebook.

Til Aftenposten svarer Borten Moe dette på spørsmål om det stemmer at han ringte Lundberg og sa at hun overreagerte:

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort, skriver Borten Moe i en SMS til avisen.

Ønsket å rydde opp

Samtalen ble, ifølge den tidligere Natur og Ungdom-lederen, etterfulgt av en beklagelse fra Ivar Vigdenes, noe han onsdag bekreftet offentlig.

Ola Borten Moe har på sin side uttalt at han forsøkte å løse saken på en effektiv måte.

– Mitt utgangspunkt var å rydde opp med en gang. Jeg tok det opp med Ivar Vigdenes som var min rådgiver i departementet, og bad han ordne opp. Han beklaget, la seg flat og ville selv beklage. Saken ble håndtert med en gang den kom opp, sa Borten Moe til VG onsdag.

Navarsete ikke orientert

Liv Signe Navarsete, som var partileder i Senterpartiet på den tiden, sier til NTB at hun aldri ble orientert om saken.

– Partilederen burde ha blitt orientert av SMK om et varsel mot en politisk medarbeider i eget parti. Slike rutiner håper jeg nå er på plass, slik at partileder kan bidra til å rydde opp. Det er ellers kjent at Ivar Vigdenes måtte trekke seg som politisk rådgiver i 2013 etter en helhetsvurdering, sier Navarsete til NTB.

Bør ikke bli gjenvalgt

Vigdenes og Borten Moe er blitt mye omtalt de siste ukene i forbindelse med den grove meldingen som ble sendt til Navarsete i 2016. De var to av de ti mennene på hytteturen meldingen stammer fra, men det er ikke klart hvem som sendte meldingen.

Simen Gjølsjø, leder i Østfold Sp, mener Borten Moe ikke bør bli valgt til partiets nestleder i 2019.

– Jeg tenker vel at om ingen melder seg, bør han ta en timeout. De er i en hengemyr, sier fylkesleder Gjølsjø til Klassekampen.

– Da må det bli en annen nestleder, legger han til.

– Etter mitt syn kan han godt komme tilbake. Jeg kan ikke fatte at dette skulle ha så mye å si. Han er jo valgt, sier fylkesleder Geir Iversen i Finnmark Sp.

Borten Moe har fratrådt som nestleder i partiet inntil saken om meldingen er løst.(Vilkår)