I en uttalelse sier Sindre Finnes at han vil slutte med enkeltaksjer og finansielle instrumenter. Uttalelsen kommer etter at Dagens Næringsliv stilte spørsmål om to store aksjekjøp han gjorde i forrige uke – bare dager etter at Erna Solberg erklærte at hun vil fortsette som partileder og Høyres statsministerkandidat.

– I forrige uke ble det klart at Høyre har tillit til Erna, og vil at hun skal fortsette å lede partiet. Erna har bestemt seg for at hun ønsker å stå på videre, og jobbe for å bli statsminister i 2025. Dette støtter familien og jeg fullt opp om, skriver Finnes.

Han lover å selge seg ut av alle sine enkeltaksjer innen 31. desember 2024.

– Etter gode diskusjoner med folk rundt meg, har jeg kommet til at en nødvendig konsekvens av dette, er at jeg slutter å kjøpe enkeltaksjer og finansielle instrumenter. Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter.

Finnes slår fast at han ikke selger aksjene med lett hjerte, fordi aksjehandelen har vært en hobby i mange år.

– Jeg har lært mye av det som har skjedd, og ønsker nå bare å bidra til å rydde opp. Når alt kommer til alt, mener jeg det viktigste er at Erna blir statsminister igjen i 2025, og jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer, skriver Finnes.

– Nå som Erna ikke er statsminister burde jeg i utgangspunktet hatt anledning til å handle aksjer som alle andre. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi.

Dette sa Sindre Finnes om egne aksjer i 2022
DNs Tore Gjerstad intervjuet Høyre-leder Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes under Arendalsuka 2022.
01:16
Publisert:

To store handler i forrige uke

Mandag 13. november fortalte Erna Solberg at hun er mer motivert enn på lenge til å fortsette som partileder og stille som Høyres statsministerkandidat i 2025.

Under pressekonferansen ble hun spurt av TV 2 om ektemannen fremdeles eier aksjer.

Erna Solberg under sentralstyremøtet i Høyre.
Erna Solberg under sentralstyremøtet i Høyre. (Foto: Per Thrana)

– Ja, han eier fortsatt aksjer, og han driver helt sikker med noe salg fordi det er ingen grunn til at han ikke kan det når jeg ikke sitter i regjering. Jeg tror det er ganske lite han driver med for øyeblikket, sa Solberg til TV 2.

Nettsiden Tekinvestor viser at Sindre Finnes ikke bare har drevet med salg: 1. november kjøpte han 25.000 aksjer i avfallshåndteringsselskapet Vow, til en verdi av omtrent 250.000 kroner, basert på denne dagens kurser. De samme aksjene ble solgt i to porsjoner, 6. og 14. november.

16. og 17. november, bare dager etter Solbergs pressekonferanse, gjorde han to nye kjøp i offshore service-selskapet Argeo. Til sammen handlet han 142.750 aksjer i seismikkselskapet Argeo, til en verdi av over 450.000 kroner, basert på disse dagenes kurser.

Tekinvestor gir ikke en komplett oversikt over alle kjøp og salg, men viser de 50 største handlene som er gjort i en enkeltaksje daglig. Tekinvestor opplyser selv at det som regel går en hel børsdag mellom dagen handelen skjer, frem til handelen vises i listene.

Skal selge alt innen 2025

Sindre Finnes sier han har kjøpt og solgt aksjer «jevnlig siden Erna gikk av som statsminister».

Sindre Finnes var tirsdag til stede under Equinors høstkonferanse på Det norske teateret i Oslo.
Sindre Finnes var tirsdag til stede under Equinors høstkonferanse på Det norske teateret i Oslo. (Foto: Gunnar Lier)

– I 2023 har jeg solgt en del for å kunne betale ned lån, betale skatt, og betale for den juridiske bistanden jeg har fått i tiden etter Ernas pressekonferanse fredag 15. september, forklarer Finnes.

Han viser til at arbeidsgiveren, Norsk Industri, også lanserte nye retningslinjer for sine ansatte forrige uke.

– Jeg har også måttet selge meg ut av enkelte selskaper, og flytte pengene til andre selskaper, som følge av at min arbeidsgiver, Norsk Industri, har fått nye retningslinjer for aksjeeierskap for ansatte. Disse sier blant annet at vi som ansatte ikke skal kjøpe aksjer i bedrifter som er medlem i Norsk Industri. Aksjer vi har i medlemsbedrifter skal vi enten «fryse» eller selge, etter nærmere avtale med arbeidsgiver.

Nå setter han en frist for sine egne aksjer: Ved utgangen av 2024 skal han være helt ute av både enkeltaksjer og finansielle instrumenter.

– Jeg planlegger å fortsette å selge enkeltaksjer i tiden fremover, slik at jeg hverken har enkeltaksjer i børsnoterte selskaper eller finansielle instrumenter innen 31. desember 2024. Altså i god tid før stortingsvalget om knappe to år. Derfor har jeg tatt kontakt med forskjellige forvaltere, for å undersøke ulike måter å håndtere mine sparepenger på fremover. Jeg har allerede en del sparepenger i fond, og aksjefond er et godt alternativ til enkeltaksjer. Dette vil forhåpentlig skape langt mindre problemer for Erna, med tanke på hennes habilitet.

Erna Solberg er tirsdag på reise i Polen med Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun sier til DN at hun er glad for denne avklaringen fra sin ektemann, og at det selvsagt skjer i samråd med henne.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.