– Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig, hverken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt, sier Sindre Finnes til E24.

I en oversikt Høyre sendte ut fredag morgen kommer det frem at Finnes har gjort over 3600 handler i aksjer og andre verdipapirer i perioden 2013–2021. Oversikten viser at Finnes ble gradvis mer og mer aktiv i aksjemarkedet mens konen var statsminister.

– Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister. Etter at hun gikk av som statsminister har jeg også gitt både henne og pressen feilaktig informasjon om mine aksjehandler, legger han til.

– Aldri meldt meg inhabil

Høyre-lederen uttalte på en pressekonferanse at hun ikke hadde oversikt over den omfattende aksjehandelen ektemannen gjennomførte.

Aksjehandlene skal ha gjort Solberg inhabil i saker hun har behandlet i perioden hun satt som statsminister.

– Sindre har handlet langt mer enn det han har fortalt meg og Statsministerens kontor. Det innebærer at jeg har vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet som statsminister, uttalte Solberg.

– Men jeg har aldri meldt meg inhabil som følge av Sindres aksjeeierskap. Det er fordi jeg har trodd at jeg og SMK viste nok om hvor han hadde aksjer til å vurdere min habilitet eller be om ytterligere informasjon for å vurdere habiliteten, la hun til.

Ifølge Solberg hadde Finnes en nettogevinst på 1,8 millioner kroner i perioden hun var statsminister.

Arbeidsgiver: – Ikke brutt interne regler

Finnes er fagsjef i Norsk Industri, og har i kraft av sin stilling befatning med mange ulike industriselskaper.

Industriselskapet Norsk Hydro er blant selskapene der Finnes har handlet aller mest.

– Sindre Finnes har, ut fra den informasjonen vi har i dag, ikke brutt interne regler i Norsk Industri, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen til DN.

Finnes tegnet arbeidsavtale med Norsk Industri i 2006.

Toppsjefen mener Finnes’ aktive handel med aksjer og verdipapirer ikke har brutt vilkårene i verken arbeidsavtalene eller de etiske retningslinjene.

– Det betyr at det han har drevet med ikke har vært i strid med interne regler, men om det er forenlig fremover basert på dagens debatt i det norske samfunnet må vi komme tilbake til, sier Lier-Hansen.

Norsk industri er den største landsforeningen underlagt NHO, og representerer en rekke store bedrifter over hele landet.

Finnes har aldri innrapportert aksjebeholdninger til ledelsen i Norsk industri, får DN opplyst.

Lier-Hansen understreker at alle ledere og ansatte må «følge norsk lov», og ikke komme i konflikt med eventuell børssensitiv informasjon.

– Dette er slik jeg ser det ikke en problemstilling som er aktuell i denne saken. Det er lov å eie enkeltaksjer for de ansatte på samme måte som for alle andre norske borgere slik reglene har vært frem til i dag. Ingen ansatte har noe pålagt rapporteringsplikt, men dette er noe som luftes i de ulike avdelinger i forbindelse med gjennomgang av spesielt de etiske retningslinjer.

Lier-Hansen opplyser at ingen i ledergruppen i Norsk Industri handler med aksjer.

Dette sa Erna om tillitsbruddet på pressekonferansen:

Solberg tok til tårene: – Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag
Høyre-leder Erna Solberg sier omfanget av ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister. Hun er imidlertid tydelig på at han aldri hadde innsideinformasjon.
01:48
Publisert:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.