Carl I. Hagen savner seg selv – igjen. Oslo Frp har fått beskjed om at han er villig til å ta fjerdeplassen på stortingslisten. Hagen mener Stortinget har for få seniorer og generelt at generasjonen 70 pluss diskrimineres i Norge.

– I Norge er det slik at du da ikke kan være lekdommer, fortsette i politiet eller som general i Forsvaret. Men i USA er det altså en 70-åring som blir president, sier han.

Nå er han villig til å stå på kampplass på stortingslisten og være aktuell som møtende vararepresentant på Stortinget dersom Frp gjør et godt valg.

Nominasjonskamp

Etter 28 år som partileder og 31 år som stortingsrepresentant, forlot Carl I. Hagen Stortinget i 2009. 

Men Hagens farvel trenger ikke være definitivt. Et mulig comeback blir tema på nominasjonsmøtet i Oslo Frp mandag 12. desember. Foreløpig har nominasjonskomiteen i Oslo Frp satt Hagen på sisteplass.

– Jeg kan bekrefte at jeg fikk forespørsel fra et lokallag om å stille på stortingslisten, på fjerdeplass. Jeg svarte ja til det og meddelte også nominasjonskomiteen at jeg var aktuell på fjerdeplass og sisteplass på stortingslisten, sier Hagen.

Spørsmålet nå er om Hagens navn igjen vil bli foreslått til fjerdeplassen på nominasjonsmøtet i Oslo Frp. 

– Vil du fortsatt ha fjerdeplassen dersom det forslaget blir fremmet på ny under nominasjonsmøtet?

– Det vil jeg ikke si noe om på forhånd, sier Hagen.

Etter at Carl I. Hagen gikk ut av Stortinget i 2009, stilte han som ordførerkandidat i Oslo i 2011. Det gikk dårlig. Frp gjorde et svakt kommunevalg.

– Du har tidligere uttalt at du savner deg selv i norsk politikk. Gjør du det fortsatt?

– Ja, det er klart at jeg har en masse synspunkter og meninger. Jeg liker ikke å sitte på sidelinjen og se at det partiet jeg har brukt mitt liv til å være med å bygge opp, nylig fikk en meningsmåling under ti prosent.

Anstrengt forhold

Det har tidvis vært et anstrengt forhold mellom sittende partileder Siv Jensen og Hagen. 

Hagen har følt seg støtt ut i kulden av dagens partiledelse. Jensen og øvrig partiledelse har opplevd at den tidligere partilederen gjentatte ganger har kommet med kritikk av dagens partiledelse.

– Av hensyn til partiet og leder Siv Jensen, burde ikke du ligge langt unna plass i toppen av stortingslisten?

– Det vet jeg ikke. Det er det nominasjonsmøte som skal avgjøre. Jeg har sagt meg villig til å delta, sier Hagen og legger til at han er fullstendig klar over at partiledelsen flere ganger ikke har likt hans uttalelser.

– Jeg følger jo med i norsk politikk, og av og til uttrykker jeg mine meninger. Det irriterer sikkert noen i partiets ledelse, men da må de huske på alle de gangene jeg ikke sier noe i det offentlige rom, sier Hagen.

– Så du legger ofte bånd på deg?

– Å ja, det er klart, sier han.

Seniorpolitikk

Hagen vil ikke si at han er skuffet over at nominasjonskomiteen foreløpig har satt ham på sisteplassen, den såkalte hedersplassen. 

Samtidig er han klar på at han fortsatt har politiske ambisjoner og fremhever særlig seniorsaken. Han mener det er et paradoks at Stortinget er så dårlig representert av den store gruppen velgere over 70 år.

– Det kan hende at nominasjonskomiteen har sett det som viktigere å satse på yngre krefter og ikke ta hensyn til seniorvelgerne. Her er det ulike synspunkter, og det respekterer jeg. Samtidig vil jeg si at jeg tror en «eldre» Hagen kan trekke en del seniorstemmer og styrke partiet. Det var også en medvirkende årsak til at jeg sa ja. Med fjerdeplassen ville jeg være på kampplass. Jeg velger å tro at det kunne medført noen ekstra stemmer, sier Hagen.

Han vil ha slutt på aldersdiskrimineringen i Norge.

– Jeg har lenge ment at vi ikke verdsetter seniorene i Norge godt nok. Jeg har drevet med seniorpolitikk lenge, og ser at blant annet at folk ikke lenger kan være legdommer når de fyller 70. Og i motsetning til USA må høyesterettsdommerne i Norge gå av for aldersgrensen. Jeg har lenge kjempet for å bli kvitt alle disse aldersgrensene, sier Hagen.

Varsler kampvotering

Nominasjonskomiteens leder Peter Meidell forteller at de satte Hagen på sisteplass fordi det er «æresplassen».

— Hvis han vil opprettholde ønsket om fjerdeplass, og Aina Stenersen fastholder sitt kandidatur, blir det kampvotering, sier Meidell.

Meidell er ekstra påpasselig med ikke å uttale seg om mulighetene for at Hagen vinner frem, ettersom de har kjent hverandre siden 1951. Meidell er tidligere omtalt som Hagens eneste personlige venn.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på våre vurderinger. Nominasjonsmøtet er suverent til å bestemme listen. Vi er bare fødselshjelpere, sier Peter Meidell.  (Vilkår)