Tidligere blikkenslagerhjelpegutt Petter Kvinge Tvedt (33) går av som statssekretær om to uker etter å ha jobbet for Siv Jensen siden hun tok over som finansminister i 2013. Først som politisk rådgiver, deretter som statssekretær med ansvar for presse siden 2016.

– Jeg ønsker andre utfordringer, men jeg sier opp drømmejobben. Det har vært et fantastisk privilegium å være tett på de viktigste beslutningene i Norge i fem år. Det har vært de mest hektiske, intense, morsomme og lærerike årene i mitt liv, sier Tvedt.

– Hvorfor har du ikke fikset deg en ny jobb slik så mange andre i apparatet har gjort før de går av?

– Jeg har valgt å ikke gjøre det. Det er på grunn av rollen jeg har hatt og at jeg ikke ville ri to hester samtidig. Det er jo litt gambling, men jeg håper det finnes muligheter der ute, sier Tvedt.

Skjønner lojalitet

Finansministeren er sikker på at Tvedt ikke ender i ledighetsstatistikken. Hun er lei seg for at han slutter, men «skjønner at fem år i et ungt liv er lenge i den jobben».

– Jeg er ikke redd for at han ikke får seg en ny jobb snart. Han er utrolig arbeidsom, kreativ og har den fine kombinasjonen av å skjønne hva lojalitet er uten å bare være et ja-menneske. Han utfordrer mine resonnementer og kommer med kritiske synspunkter. Det ender med bedre beslutninger, sier Siv Jensen.

– Hva er det vanskeligste med å jobbe for deg?

– Jeg tror jeg er en krevende sjef, men samtidig omsorgsfull og omtenksom.

Petter Kvinge Tvedt har ingen ny jobb å gå til nå, men finansminister Siv Jensen tror det ordner seg raskt.
Petter Kvinge Tvedt har ingen ny jobb å gå til nå, men finansminister Siv Jensen tror det ordner seg raskt. (Foto: Javad Parsa)

Listhaug-utfordring

Det som har vært vanskeligst å håndtere for Jensens spinndoktor de siste årene, er ikke en politisk motstander, men bråket rundt Frps egen daværende justisminister Sylvi Listhaug.

– Det var en spesiell situasjon da vi hadde Facebook-posten til Sylvi. Det handlet om å få frem at det inntrykket som ble skapt ikke var riktig. Jeg kjenner henne godt og har jobbet tett med henne. Hun ønsket ikke å koble det til 22. juli på noen som helst måte, og jeg så at det gikk inn på henne. Det var en tøff sak å håndtere, sier Tvedt.

– Hva med hyttesaken?

– Det er mye som har skjedd de siste fem årene, og det har ikke vært noe mer utfordrende enn annet. Jeg skjønner at DN stiller spørsmålet, men det har vært en sak å håndtere som alle andre, sier han.

Fra protest til styring

Flere av hans kolleger i regjeringsapparatet har gått til pr-bransjen etter endt tjenestetid.

– Jeg har opplevd mye av Norge som politiker de siste årene, ved å møte bedrifter, organisasjoner, mennesker og samfunnslag. Nå ser jeg frem til å se på mulighetene for hva som finnes på utsiden av politikken. Jeg vil ikke utelukke noe, sier Tvedt.

Han tar ikke farvel med Frp på noen som helst måte.

– Jeg er veldig glad i partiet og det har vært en del av hele mitt voksne liv fra jeg var i sentralstyret i FpU og til nå. Jeg er utrolig stolt over det partiet har fått til ved å gå fra et protestparti til et parti som kan ta ansvar, styre og vise at det håndterer vanskelige saker.

– Hva er den største kommunikasjonsutfordringen til Frp?

– Jeg har mange meninger om det, men de strategiene og utfordringene partiet har, deler jeg med Siv og ikke Dagens Næringsliv, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Glimrende billigsjampis
– Ganske mye champagne for pengene.
01:33
Publisert: