DN omtalte onsdag Ap-ledelsens forslag til ny skattepolitikk som skal vedtas på partiets landsmøte senere i år. 

Vinner Ap regjeringsmakten etter høstens stortingsvalg, skjerpes skatten betydelig for dem som tjener over én million kroner og har store formuer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen sier til DN at i løpet av de kommende årene vil Ap i regjering øke skattene med inntil 15 milliarder over dagens skattenivå. 

Reagerer skarpt

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen, reagerer kraftig på Aps planer om å øke skattene etter stortingsvalget kommende høst.

— Dette må være det eneste området Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre ikke vingler. Det har lenge vært sånn i Arbeiderpartiet at svaret er økt skatt, hva er spørsmålet?, sier finansminister Siv Jensen.

Finansministeren mener at det er et utrolig dårlig signal å sende ut i den situasjonen norsk økonomi og næringsliv er inne i nå.

— Her skal man altså skjerpe skattene på norsk privat eierskap med fem milliarder kroner gjennom økningen i formuesskatten. Det er et signal til investorene om å sende pengene rett ut av landet istedenfor å legge til rette for at de blir investert i nye bedrifter og arbeidsplasser i Norge, sier finansminister Siv Jensen.

15 milliarder

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til DN at det er ryddig av Ap å allerede nå avklare hvilken skattepolitikk de akter å gjennomføre etter valget.

– Vi avklarer med dette nivået, slik at enkeltpersoner og bedrifter kan forholde seg til det. Dette er et mål for fireårsperioden. Hvordan det innfases, handler om hvordan situasjonen er. Vi skal opp på en årlig virkning på 15 milliarder, men innfasingstempoet må vurderes. Når 2021 kommer, skal det ligge inntil 15 milliarder kroner over 2017-nivå, sier Støre.

— En knyttneve, sier Frp 

Siv Jensen mener at skatteskjerpelsene fra Ap også vil ramme vanlige folk med lavere inntekter, til tross for at Ap forsikrer at inntektsskatten for normale inntekter ikke skal gå opp.

— Samtidig setter de knyttneven rett i fleisen på norske husholdninger med ved å skjerpe avgiftene med fem milliarder kroner. Det kommer til å ramme helt vanlige folk. De får det til å høres ut som at dette ikke betyr så mye fordi det er avgifter knyttet til klima. Men dette betyr antakeligvis skjerpede bilavgifter og avgifter på andre ting. Det går i stikk motsatt retning enn det vi har gjort de siste tre og et halvt årene.

Hva er Frps alternativ. Kutte skattene ytterligere?

— Nå skal Frp ha programbehandlingen til våren, men det er ikke noen stor hemmelighet at vi vil fortsette i den retningen vi sitter og leverer på hver eneste dag. I løpet av de tre og et halvt årene vi har sittet i regjering har vi redusert samlet skatte og avgiftstrykket med 21 milliarder kroner. Jeg har signalisert med all mulig tydelighet at det vil Fremskrittspartiet fortsette med også i neste valgperiode, sier Siv Jensen.

Ap får nå inntekter til å finansiere valgløfter og satsinger som du ikke har råd til?

— Ja, det skaffer seg inntekter ved å gå løs på vanlige folks lommebøker og på privat norsk kapital. Det blir ikke flere arbeidsplasser eller mer velferd av det. Noen må skape de arbeidsplassene også. Det letteste er å gjøre som Ap; gå og hente andres penger, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Mener Frp skuffer

Aps Marianne Marthinsen tar kritikken fra Siv Jensen med stor ro, men minner om at det er Frps velgere som har grunn til å være skuffet.

— Det var vel få av Frps velgere som hadde sett for seg at fire år med Frp i regjering og Siv Jensen som finansminister, skulle resultere i 3,3 milliarder i avgiftsskjerpelser. Det var vel heller ingen som hadde sett for seg overraskelser som flypassasjeravgift eller poseavgift, sier Aps finanspolitiske talsperson.

Hun sier at Siv Jensen har rett i at Arbeiderpartiet ikke vingler når det gjelder skattepolitikken. 

— Vi er helt gjenkjennelige i vår politikk og vi sørger for å avklart den tidlig. Dette er helt i tråd med de alternative budsjettene vi har lagt frem i løpet av denne stortingsperioden.

Hun mener at frykten for store konsekvenser ved formuesskatt, er ubegrunnet.

— Alle studier vi har sett, inkludert regjeringens egne utredninger, viser at man ikke kan bevise at kutt i formuesskatten fører til økte investeringer eller økt sysselsetting. Det vi vet fungerer er å redusere skatten til norske bedrifter. Og det skal vi gjøre gjennom skatteforliket. Selskapsskatten skal ned til 23 prosent, slik vi er enige om. Når det gjelder vanlige folk så vil åtte av ti lønnsmottakere få lik eller redusert inntektsskatt, sier Aps Marianne Marthinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.