Siv Jensen var rørt til tårer da hun holdt åpningstalen på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag. Frp-lederen brukte først anledningen til å skryte av partiets resultater i regjering de siste årene, og at det ble gjenvalgt i fjor.

– Vi gjorde spådommer til skamme, sa Jensen til landsmøtet, det øverste organet i partiet.

Hun brukte imidlertid kort tid før hun gikk til angrep på hennes fremste politiske motstander i opposisjonen: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Angrep Støre

– Jonas Gahr Støre ble ikke statsminister og Hadia Tajik ble ikke justisminister. Det er en seier i seg selv, sa hun om fjorårets valgkamp og kalte Støre «en svak leder».

Feig innvandringspolitikk kostet Arbeiderpartiet i valget, ifølge Jensen.

– Den ene dagen prøver Støre å tøffe seg i innvandringspolitikken. Men så stikker han halen mellom beina når han møtes med store reaksjoner internt, der flere lokallag tvert imot vedtar at de ønsker stor økning i innvandringen, sa Frp-lederen.

Aps nære samarbeidspartner LO fikk også gjennomgå.

– Det er vanskelig å samarbeide med en organisasjon som aktivt støtter opp under et annet politisk parti og fôrer Arbeiderpartiet med ressurser og valgkamppenger, sa Jensen.

Jensen satt foran sammen med nestleder Per Sandberg. I bakgrunnen sitter oljeminister Terje Søviknes.
Jensen satt foran sammen med nestleder Per Sandberg. I bakgrunnen sitter oljeminister Terje Søviknes. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Ikke et styringsparti

Etter omtrent 40 minutter av talen fastslo Jensen at de som mente at Frp ikke er et styringsparti tok feil, og hun kom med et nytt stikk mot Støre:

– Arbeiderpartiet er ikke lenger i stand til å styre dette landet, konkluderte hun.

Ap-lederen var en viktig figur da opposisjonen på Stortinget tvang Sylvi Listhaug ut av regjering. Jensen roste hennes innsats som statsråd.

– Sylvi gjorde en strålende jobb i regjering, erklærte Jensen til rungende applaus fra salen.

Støre slår tilbake

Støre slår tilbake mot Jensen en snau halvtime senere:

– Dette var en klassisk Frp tale, der Siv Jensen skryter av seg selv og rakker ned på andre. Samtidig vet vi resultatene av politikken regjeringen fører: Større forskjeller, svakere rettigheter for arbeidstagere, privatisering av velferden, skriver han i en melding.

Arbeiderpartiet ville tatt veldig mange andre valg enn det hun og regjeringen gjør, sier Støre.

– Vi ville snakket om Norges muligheter på en måte som trekker alle med og ikke setter folk opp mot hverandre. Vi ville vist at Norge på sitt beste er et Norge hvor forskjellene blir mindre, ikke større. Et Norge hvor vi sammen satser på at alle får kunnskap og kompetanse og der vi ikke bare snakker om klimaendringene men gjør noe med dem, sier Støre.

Støre er ikke overrasket over karakteristikken av ham.

– Men jeg merker meg at finansministeren også kritiserer LO, en organisasjon som er opptatt av interessene til 900 000 helt vanlige mennesker. Det hun ikke tar inn over seg er at de har gjennomført en politikk som har gjort hverdagen for arbeidsfolk vanskeligere de har svekket arbeidsmiljøloven, gjort det lettere for arbeidsgivere å ansette midlertidig, de har ingen nye tiltak mot sosial dumping og for hvert år som går sørger for at fagforeningsfradraget blir mindre og mindre verdt. Det er ikke et parti som står på arbeidstakernes side. Arbeiderpartiet står på vanlige lønnsmottageres side, skriver han.

Rolig landsmøte

Onsdag var det pressekonferanse i forkant av landsmøtet. Da fortalte partilederen at Frp også burde vise frem sine løsninger når det gjelder skole og miljø slik at partiet kan nå bredere. Dette kom delvis frem i landsmøtetalen.

– Vi skal være med og bidra på en konstruktiv måte til å redusere skadelig utslipp og begrense vår påvirkning på natur og miljø. Men Norge trenger altså ikke lytte til Ap og MDG, som får fram det verste i hverandre, sa Jensen, som også lovet 700 sykehjemplasser og tilskudd til kokker på sykehjem.

Det er ventet et rolig landsmøte uten de store kampsakene. Partilederen sitter trygt på toppen. Hun ble i forkant av landsmøtet innstilt som leder frem til 2020.

Det tidligere opposisjonspartiet har fortsatt sterk oppslutning etter fem år i regjering. Varslersakene om tidligere justispolitisk talsperson Ulf Leirstein og Sylvi Listhaugs avgang som justisminister, som nesten veltet regjeringen, ser ikke ut til å ha hatt noen særlig effekt på velgerne. På DNs partibarometer for april går Frp opp 0,5 prosent fra valget i 2017, men det er godt innenfor feilmarginen.(Vilkår)

Erna Solberg vil ikke bekrefte at Frode Berg jobbet for E-tjenesten
Overfor NTB vil Solberg tirsdag verken bekrefte eller avkrefte at hun er blitt orientert om at Frode Berg jobbet for norsk etterretning, slik han selv hevder.
01:44
Publisert: