I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å redusere taket på kommunal eiendomsskatt fra syv til fem promille. I et svar til Stortinget opplyser finansminister Siv Jensen nå hvilke kommuner som vil tape på endringen.

Trondheim kommer på toppen med 77 millioner kroner mindre inntekt. Til sammen får de 68 berørte kommunene 333 millioner kroner mindre i inntekt.

«Målet med endringene er at flest mulig skal få lavere eiendomsskatt i årene som kommer. Norske kommuner har de siste årene hatt en sterk inntektsvekst og kan vise til solide resultater. De bør derfor ha et godt økonomisk fundament til både å styrke viktige velferdstjenester og til å redusere eiendomsskatten. Jeg minner også om at eiendomsskatten fra hus og hytter utgjør bare 1,6 prosent av de frie inntektene til kommunene», skriver Jensen i sitt svar til SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski.

SV: Vil gå ut over velferdstjenestene

Kaski er finanspolitisk talsperson i SV, og er kritisk til forslaget.

SVs Kari Elisabeth Kaski mener kommunenes velferdstjenester vil lide på grunn av forslaget.
SVs Kari Elisabeth Kaski mener kommunenes velferdstjenester vil lide på grunn av forslaget. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Dette er en inngripen i den lokale handlefriheten til kommunene, og vil gå ut over velferdstjenestene i de berørte kommunene. Det er derfor interessant med en oversikt over hvor store konsekvenser en slik endring vil få», skriver hun i sin begrunnelse for spørsmålet.

Finansministeren tror det er mulig for kommunene å få mer velferd ut av pengene de får inn.

«Samtidig har norske kommuner et stort potensial for å få mer velferd ut av skatteinntektene. Effektivisering i kommunesektoren kan gi store gevinster», skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tok over som sjef som 32-åring, og ble en av norsk næringslivs mektigste
Mille-Marie Treschow (1954-2018)
02:04
Publisert: