Mandag svarte finansminister Siv Jensen Stortinget nok en gang om hennes hytteleieavtale med Johan H. Andresen. Finansministeren leier hytta på 50 kvadrat på Grimsøya i Oslofjorden for 40.000 kroner i året og er hyttenabo med Andresen. Hytta ligger ti meter fra vannet og har egen brygge og badehus.

DN har skrevet at leien er såpass lav at Jensen har fått en rabatt, men Jensen står fast på at hun betaler markedspris i svaret:

«Basert på min kjennskap til markedet for leie av hytte på åremål med sammenlignbar beliggenhet og standard, var min vurdering at den tilbudte leien tilsvarer gjengs leie, når en tar hensyn til den enkle standarden hytta har, og forpliktelsene jeg påtok meg i leieforholdet. Jeg så ikke behov for nærmere undersøkelser av dette», skriver finansministeren.

DN har tidligere skrevet at den eneste hytta på Finn.no som leies ut på åremål og som har billigere leie enn Jensen-hytta er en rorbu i Trøndelag uten vann, strøm og kloakk. Den leies ut til 26.000 kroner per år.

Ikke vann og dusj

«Utleier har for øvrig tidligere fått avslag fra potensielle leietager, og har også lånt den bort gratis», skriver Jensen i svaret.

De potensielle leietagerne hun viser til fikk tilbud om å låne hytta for fire-fem år siden, har DN skrevet. Dette er alle venninner av Kristin Andresen. De fikk tilbudet før hytta fikk innlagt vann, kloakk og bad, nytt kjøkken og ny peis, som Andresen-familien fikk installert i forbindelse med at Siv Jensen inngikk leieavtalen i april 2017. Alt dette betalte Andresen-familien for.

– Det må ha vært i 2014-15, sier den ene interessenten til DN.

– Hytta var i forferdelig dårlig stand. Det var utedo og utedusj. Jeg tror det bare var kaldt vann. Men utsikten var fantastisk, sier vedkommende.

– Standarden var ett knepp bedre enn et telt, sier en annen interessent, som ifølge eget utsagn fikk tilbud om å bo der for «fire-fem år siden».

Den siste har ikke DN kommet i kontakt med, men hun skriver i en sms: «Ikke vann i hytte … ingen dusj».

Johan H. Andresen lånte bort hytta gratis i perioden før Siv Jensen inngikk leieavtalen. Christine Tybring-Torsk (26), europamester i vannscooter og mangeårig venn av Andresen-familien, måtte flytte ut da Siv Jensen skulle leie hytta. Hun har uttalt til DN at hun kunne ha betalt 100.000 kroner, slik standarden var da hun bodde der, hvis hun hadde fått muligheten til å leie den videre.

Ikke si opp avtalen

Siv Jensen skriver også i svaret at hun ikke har «mottatt en gave, tjeneste eller annen form for ytelse.» Jensen viser også til at hun har «ansvar for ytre og indre vedlikehold i leieperioden».

Svaret fra Jensen kommer på spørsmål fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han spurte:

«Hva gjorde finansministeren konkret for å kunne slå fast at prisen for leie av hytte tilsvarte markedsmessige vilkår, ble prisnivået på sjøhytter av lignende standard og beliggenhet undersøkt, og har statsråden vurdert å si opp leieforholdet for å få ro i saken?»

«Jeg har ikke tenkt å si opp leieforholdet», sier Jensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fortsatt ser det ut til at ekspertene mener at dette er en korreksjon
Kommentator Bård Bjerkholt i DN om børsnedgangen.
01:38
Publisert: