– Dette kommer naturlig nok som en overraskelse på mange, sier Siv Jensen på en pressekonferanse torsdag kveld.

– Jeg stikker ikke av, understreker, Jensen, som innrømmer at det var en vanskelig beslutning.

Hun avviser at avgangen har sammenheng med dårlige meningsmålinger for Fremskrittspartiet, snarere tvert imot.

Siv Jensen på torsdagens pressekonferanse. Hun sier hun nå vil skaffe seg en hundevalp når hun slutter som politiker.
Siv Jensen på torsdagens pressekonferanse. Hun sier hun nå vil skaffe seg en hundevalp når hun slutter som politiker. (Foto: Lise Åserud/NTB)

– Jeg er overbevist om at Sylvi og Ketil er riktige valg som leder og 1. nestleder nå. Partiet trenger samling og stø kurs, være ett lag med bredde og tyngde.

Sylvi Listhaug blir sannsynligvis ny leder i Fremskrittspartiet.
Sylvi Listhaug blir sannsynligvis ny leder i Fremskrittspartiet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB)

Jensen peker på at det er landsmøtet som velger partiets ledelse etter at valgkomiteen i partiet har fulgt ordinære demokratiske prosesser, sier Jensen.

– Det er selvsagt partidemokratiet som skal velge sine ledere, det har jeg dypt respekt for. Og det har jeg sagt mange ganger før. Denne gangen velger jeg likevel å peke på hva jeg mener vil være det beste valget, men har selvsagt respekt for partiets valg, legger hun til.

Jensen sier hun etterlater seg et parti som er i ferd med å finne seg selv igjen, etter mange år i regjering der partiet måtte forsvare mye som var krevende politisk.

Skal bli tante Siv

Jensen sier hun har behov for tid for seg selv, og hun tror at partiet kan få et løft når hun nå går av.

Siv Jensen overtok for Carl I. Hagen som partileder i 2006. Hun tok Frp inn i regjering i 2013, satt som finansminister fra 2013 til 2020, og tok partiet ut i opposisjon igjen i januar 2020.

Siv Jensen blir sittende som partileder til etterfølgeren velges i mai. Jensen blir sittende på Stortinget ut sin periode, til oktober. Men hun understreker at hun gjerne stiller opp i valgkampen for partiet.

Jensen sier motivasjonen nå ikke er på plass for å forplikte seg til fire nye år.

Nina Jensen kaller sin søster, avtroppende Frp-leder Siv Jensen, en av de beste norske politikerne gjennom tidene, på Instagram.

– Utrolig stolt av min fantastiske søster @sivjensen: den ledestjernen du har vært som politisk leder, finansminister og partibygger er HELT RÅTT, skriver Nina Jensen på Instagram.

Nina Jensen, som er tidligere generalsekretær i WWF Verdens naturfond, innrømmer at hun og søsteren ikke alltid er enige politisk, men hun roser Sivs bedrifter under 15 år som partileder i Fremskrittspartiet.

– Jeg gleder meg til du skal være mer «tante Siv» og «søster Siv» og mindre «Frp-Siv», sier Nina Jensen.

Hun sier hun gleder seg til å være tante, søster og datter, og at hun nå ser frem til å realisere drømmen om å skaffe seg en hundevalp.

– Vemodig, sier Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) roser avtroppende Frp-leder Siv Jensen i en Facebook-melding og sier hun vil savne henne i norsk politikk.

– Siv er den politikeren i andre partier som jeg har samarbeidet tettest med det siste tiåret, skriver Solberg, ifølge NTB.

Statsministeren kaller Jensen en tøff forhandler, kreativ og kunnskapsrik, og en politiker det gikk an å stole på. Hun peker også på Frp-lederens rolle i det borgerlige regjeringsgrunnlaget.

– Siv har vært en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene. Gjennom modige valg og sterk gjennomføringsevne har hun preget det politiske landskapet. Jeg ser tilbake på vårt samarbeid med glede og håper å ha god kontakt med Siv også fremover, uansett hva hun nå velger å gjøre, avslutter Solberg.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) kaller avtroppende Frp-leder Siv Jensen en tøff debattant og en ryddig politisk motstander.

– Selv om Fremskrittspartiet i alle år har vært en politisk motstander for Arbeiderpartiet, er det lett å anerkjenne Siv Jensens mangeårige innsats i norsk politikk, sier Støre til NTB.

Han kaller Jensen en tøff debattant med stort engasjement, og en motstander det har vært mulig å samarbeide med og stole på i saker der de har felles syn.

– Jeg ønsker henne lykke til videre, avslutter Støre.

Carl I. Hagen vil ikke si hva han mener

Frp-veteranen Carl I. Hagen sier Siv Jensens store fortjeneste er å ha brakt Fremskrittspartiet inn i regjering.

– Jeg tror hun vil bli husket som en veldig handlekraftig politiker, sier Hagen til NRKs Dagsnytt 18 torsdag, kun en time etter at Siv Jensen kunngjorde sin avgang som partileder etter 15 år.

Hagen fortalte om Jensens reise inn på Stortinget i 1997.

– Hun gjorde seg bemerket med en gang og ble raskt kjendis, sier mannen som ledet Frp fra 1978 til 2006.

Han roser arbeidet med å forandre Frp fra et rendyrket opposisjonsparti til regjeringsparti.

– Hun viste at mange av våre statsråder gjorde en god jobb. Det er hennes store fortjeneste, konkluderer han.

Hagen konstaterte kort at han og Jensen har hatt visse politiske uenigheter. Han ville heller ikke utdype hva han selv synes om beslutningen.

Triste og overraskede Frp-ere

Flere av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter uttrykker sorg over Siv Jensens beslutning om å gå av som partileder.

– Dette kom som lyn fra klar himmel og jeg synes dette er fryktelig leit. Fælt å få en slik beskjed på et digitalt møte, skulle helst gitt henne en klem og takket henne for alt hun har gjort for partiet. Utover det har jeg ingen kommentar, nå må jeg summe meg litt, sier Roy Steffensen til NRK.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sier det kun finnes gode ord å si om Siv Jensen.

– Siv har vært min partileder siden 2006. En dyktig leder som jeg kun har hatt respekt og tillit til, sier han.

Sivert Bjørnstad kaller det en umenneskelig oppgave å lede Frp i 15 år. Han kaller avgangen «forferdelig trist, men også forståelig.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.